Najteži životni udarac Maji Volk: Shvatila sam da moje dete ne čuje...

Najteži životni udarac Maji Volk: Shvatila sam da moje dete ne čuje...

24/09/2022

0

Ćerka Maje Volk rođena sa oštećenjem sluha

Maja Volk se kroz život susrela sa brojnim teškoćama, uključujući rak grla, koji je uspešno pobedila. Ipak, nikada nije krila da joj je najteže bilo kada je saznala da je sluh njene najstarije ćerke Teodore oštećen.

Pročitajte: Velika tuga u domu Maje Volk - Upravo je otišao na drugi svet...

Boško Karanović

 

‒ Ne može sa sigurnošću da se ustanovi kada je tačno izgubila sluh, ali je sigurno da se nije rodila sa tim hendikepom ‒ pričala je Maja za HELLO!. ‒ Na osnovu glasova koje sam snimala kada se rodila audiolozi su zaključili da je u prvim mesecima mogla da čuje. Do šestog meseca je čak progovorila, rekla je „mama“, i onda je nastupio zastoj.

Pročitajte: Voleli su se 16 godina, dobili troje dece i neslavno rastali - Ovo je bivši muž Maje Volk (foto)

Luka Šarac

 

Sa doktorima je kasnije analizirala šta je baš tada mogao da bude uzrok gubljenja sluha.

‒ Shvatili smo da su to vakcine protiv velikog kašlja koje mogu da izazovu oštećenje. Tada su se vakcine razblaživale, uveliko su trajale sankcije, te 1990. počela je ekonomska kriza. Saznali smo za pet istovetnih slučajeva koji su se desili u Beogradu.

Pročitajte: Obožavali ste je, a niste ni sanjali da je baš ona bila majka Maje Volk (foto)

Instagram

 

Da ćerka Maje Volk ima problem porodici je postalo jasno kada ni sa dve godine nije progovorila.

‒ Uplašila sam se da nije reč o autizmu, pa sam onda mislila da je reč o trećem krajniku. Kada je operisala sva tri krajnika, shvatila sam da je vreme da posetimo „Zavod za decu sa oštećenim sluhom“. Doktori su joj tada stavili slušni aparat i dali joj igračke, prateći njene reakcije. Nagazila je gumenu „pišteću“ igračku i prvi put je odreagovala na zvuk. To je bio najstrašniji trenutak u mom životu, shvatila sam da ne čuje.

Pročitajte: Danas sa porodicom, nekada sama i bolesna - U ovom raju Maja Volk je pronašla svoj mir (foto)

Luka Šarac

 

Kada je konačno ustanovljeno šta je Teodorin problem, Maja je dala sve od sebe da pomogne svom detetu i rezultati nisu izostali. To, ističe, smatra svojim trećim doktoratom.

‒ Počela sam da izučavam audiometriju. Kćerku sam svakog dana učila da kaže po tri nove reči, kako bi progovorila, a redovno sam je vodila i u ustanove koje se bave radom sa decom koja imaju oštećen sluh.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Privatna Arhiva

Pročitajte još

Najnovije vesti