Velika tuga u domu Maje Volk: Upravo je otišao na drugi svet...

Velika tuga u domu Maje Volk: Upravo je otišao na drugi svet...

Autor: | 04/12/2021

5

Otac Maje Volk preminuo je danas u 90. godini života. Tužne vesti Maja je objavila na Instagramu.

- To je bio moj tata kakvog ću ga pamtiti. Profesor doktor Petar Volk upravo je otišao na drugi svet... - kratko je napisala uz fotografiju iz očeve mladosti.

Pročitajte: Obožavali ste je, a niste ni sanjali da je baš ona bila majka Maje Volk (foto)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

 

Majka Maje Volk, glumica Mirjana Kodžić, bila je velika zvezda nekadašnje Jugoslavije. Iako je od njene smrti prošlo 16 godina, mnogi još pamte uloge koje je ostvarila, kako u pozorištu, tako i na televiziji. Svestrano obrazovana, prenela je na ćerku brojna interesovanja – za film, muziku, putovanja, pisanu reč... Ništa manju inspiraciju Maja Volk, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, nije dobila ni od oca, pozorišnog i filmskog kritičara, istoričara i teoretičara Petra Volka, koji je preminuo u 90 godini.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

Petar Volk rođen je 1931. godine u Bosanskom Petrovcu. Završio je 1949. godine Gimnaziju u Banja Luci. Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a filmsku i pozorišnu estetiku doktorirao 1971. godine u Pragu. Univerzitet umetnosti u Beogradu dodelio mu je 1986. godine doktorat nauka iz oblasti istorije filma.

Bio je, pored ostalog, direktor Festivala jugoslovenskog filma, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1977-1981). Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu bio je redovni profesor i šef Katedre za teoriju i istoriju, predsednik upravnog odbora Instituta za film.

 

Komentari (5)

Loading
Drazenka Gratza 17:41 04.12.2021
Odgovori

Otisla je grandiozna licnost iz generacije, koja je nama iz" pedeset I neke," bila uzor. Saucesce porodici ..

Stojan 18:07 04.12.2021
Odgovori

Pravi pravcati gospodin, dostojanstven i takav je bio citav zivot. Neka mu je laka zemlja.

Nela 07:45 05.12.2021
Odgovori

Iskreno saučešće porodici. Otišao je još jedan od velikana jugoslovenske kulture...Koja je bila evropska i svetska... Zahvaljujući obrazovanim i talentovanim ljudima koji su je stvarali...

Radoje 06:55 06.12.2021
Odgovori

Gledao je kao klinac - Mirjanu Kodžić - osamdesetih u hotelu u Paraćinu, pevala je starogradske jedne večeri sa orkestrom. Bila je talentovanija za pesmu od ćerke.

hellomagazin.rs hellomagazin