Zbogom, maestro: Preminuo Kornelije Kovač

Zbogom, maestro: Preminuo Kornelije Kovač

Autor: | 13/09/2022

0

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je juče u 81. godini u Beogradu.

Kako se saznaje, legendarni muzičar bio je pozitivan na korona-virus i smešten u kovid-bolnici u Batajnici, ali uzrok smrti još nije poznat.

Pročitajte: Posle razvoda i Spomenkine smrti vratila mu je veru u ljubav - Ovo je Snežana, druga supruga Kornelija Kovača (foto)

ATA Images

 

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista i aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ komponuje već sa 14 godina ‒ 1956. godine.

Pošto je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se najpopularnijem sarajevskom rok-bendu, „Indeksima“. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Kornelije ‒ Bata Kovač postaje član „Indeksa“ 1966. godine.

Pročitajte: Kornelije Kovač - Neutešan zbog svađe među kćerkama

Instagram

 

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao „Korni grupu“, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na „Pesmi Evrovizije“.

Osim što je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju, Kornelije je napisao neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvezda kao što su Zdravko Čolić („April u Beogradu“, „Živiš u oblacima“, „Zvao sam je Emili“, „Jedna zima sa Kristinom“, „Jedina“, „Mađarica“), „Generacija 5(„Ti samo budi dovoljno daleko“), Lepa Brena („Janoš“, „Sanjam“, „Sitnije Cile, sitnije“), i mnoge druge.

Otac je tri ćerke: Aleksandre, Kristine Anje.

Miša Obradović

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti