Nesvakidašnja holivudska zvezda: Robert de Niro Srbiju obožava, a prvi put do Beograda nije stigao avionom

Nesvakidašnja holivudska zvezda: Robert de Niro Srbiju obožava, a prvi put do Beograda nije stigao avionom

20/01/2022

0

Robert de Niro Srbiju obožava, a ovo sigurno niste do sada znali 

Svojevremeno su Beogradom, u ovo doba godine, šetale najveće holivudske zvezde. Zahvaljujući prestižnoj međunarodnoj filmskoj smotri FEST dva puta smo u drugoj polovini sedamdesetih ugostili Roberta de Nira. Jednom prilikom promovisao je klasik „Kum 2“, a drugi put došao je zbog takođe kultnog ostvarenja „Njujork, Njujork“. Dugo se pričalo kako je, očaran dobrom atmosferom, u svečanoj sali hotela „Metropol“ poveo kolo pred novinarima i fotoreporterima.

Pročitajte: Robert de Niro Srbiju i Crnu Goru obožava - Seli restoran na Sveti Stefan

Guliver Getty Images

 

Tada je otkrio da je još kao student upoznao Jugoslaviju i da je ove krajeve obilazio sa željom da vidi kako se živi u socijalizmu, pisao je magazin Profil. Sa grupom studenata prvo se obreo u Grčkoj, a onda nastavio na sever. Kroz Srbiju je putovao autostopom.

‒ Nisam imao para, pa sam zaustavljao kamione na putu. Hteo sam da stignem do Beograda. Jedan kamiondžija dovezao me je do glavnog trga u Nišu i tu me ostavio. Padala je kiša, smračilo se, a ja sam se našao sam u nepoznatom gradu, usred noći. Ipak, želeo sam da osetim kako pulsira život u Nišu. Nisam se osećao drugačijim od sveta oko sebe. Farmerke, majica, ranac na leđima, nešto para u džepu...

Guliver Getty Images

 

Robert de Niro Srbiju je oduvek želeo da upozna 

Zaustavljao je ljude po ulici nadajući se da će ga neko razumeti, ali – slaba vajda sa znanjem engleskog jezika u tadašnjem Nišu.

‒ Onda je jedan prolaznik odgovorio „O, jes“, i meni je laknulo. Rekao sam mu da tražim prenoćište, ali da to nikako ne bude u hotelu. „Želim da vidim kako se kod vas živi. A u hotelima odsedaju stranci.“ On je odgovorio „Okej, okej“, i pozvao me da pođem s njim. Odveo me je u neku manju ulicu, stigli smo u zgradu, u sasvim običan stan. Pojavili su se njegova žena i dvoje dece, pospani, tek ustali iz kreveta. „Ovo je moj stan, ovo su moja žena i deca. Možete prenoćiti kod nas, naći ćemo vam nešto da pojedete.“ Verovatno je na mom licu pročitao neku kombinaciju iznenađenja i zadovoljstva. „Hteli ste da vidite kako se kod nas živi. Ako ste saglasni, mi vas primamo u goste.“

Pročitajte: Robert de Niro povređen na snimanju novog filma i smešten u bolnicu

Guliver Getty Images

 

Bio sam dirnut. Nisam očekivao da će me potpuno nepoznati ljudi tako prihvatiti. Čovek mi je rekao da se osećam kao kod svoje kuće. Od tada je prošlo deset godina, a ja se i dalje svega sećam do detalja – rekao je slavni glumac te davne 1978, kada je bio gost FEST-a i kada je, sa tek snimljenim „Taksistom“ i nastavkom „Kuma“, počinjala njegova blistava holivudska karijera.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver Getty Images

Pročitajte još