Samo dve nedelje pred svoj 100. rođendan: Preminula Beti Vajt

Samo dve nedelje pred svoj 100. rođendan: Preminula Beti Vajt

Autor: | 03/01/2022

0

Beti Vajt preminula, svet tuguje 

Samo 17 dana delilo je Beti Vajt od rođendana kojim bi zaokružila ceo jedan vek. Uprkos dubokoj starosti, njen odlazak rastužio je svet. Bila je aktivna do poslednjeg trenutka, osmeh joj nikad nije silazio s lica i nekako su svi bili ubeđeni da će živeti večno. Holivudska ikona bila je „pridruženi član“ svakog američkog domaćinstva – toliko je dugo trajala njena karijera, koja je počela još pre Drugog svetskog rata, da su je svi doživljavali kao omiljenu baku, prabaku ili tetku.

Pročitajte: Holivud u crnini - Ikona sedme umetnosti pronađena mrtva u svojoj kolibi

Guliver Getty Images

 

Jedna od najcenjenijih komičarki u istoriji kinematografije i prva dama televizije rođena je 17. januara 1922. godine u Ouk Parku, pored Čikaga. Nije bilo umetnika u njenoj porodici. Otac, engleskog i danskog porekla, radio je kao električar, a majka, grčko-velška kombinacija, bila je domaćica. Tokom Velike krize, koja je zahvatila Sjedinjene Države pred rat, preselili su se u Los Anđeles, tad već etabliranu filmsku meku, gde je išla u srednju školu i pisala komade za školske priredbe. Želela je da postane pisac, čak i rendžer, ali je 1939. godine dobila priliku da se pojavi u televizijskoj emisiji, i to je bilo dovoljno da shvati čime će se u životu baviti.

Beti Vajt preminula - Bogata karijera trajala je više od osam decenija

No, priču je uskoro prekinuo rat. Beti ostavlja karijeru po strani i pridružuje se „Američkim volonterkama“. Čim se rat završio, 1945. godine, vratila se malim ekranima. Zahvaljujući talentu za komediju ubrzo dobija i svoj šou, a 1952. osniva producentsku kuću. Već zahvaljujući prvom projektu koji je izašao iz njene kompanije, komediji „Život sa Elizabet“, osvaja prvu „Emi“ nagradu. Tokom bogate karijere, koja je trajala više od osam decenija, dobila je ukupno osam najprestižnijih televizijskih priznanja. Igrala je u više od 120 filmskih ostvarenja, serija i sitkoma, a najveću popularnost donele su joj čuvene „Zlatne devojke“.

Pročitajte: Kraj jednog prijateljstva - Preminula zvezda serije Seks i grad

Guliver Getty Images

 

Beti Vajt tri puta je stajala na ludi kamen. Prvi put se udala neposredno po završetku rata, za Dika Barkera, a koju godinu kasnije za Lejna Alena. Sa trećim suprugom Alenom Ladenom, s kojim je bila od 1963. godine, pa do njegove smrti 1981, govorila je da je bio ljubav njenog života. Biološku decu nije imala jer je želela da se posveti karijeri, ali svu ljubav poklonila je Alenovom sinu i ćerkama, čija je majka preminula od raka.

Kada su je jednom pitali u čemu je tajna dugovečnosti, legenarna glumica odgovorila je da je to verovatno ljubaznost. Budite ljubazni i dobri prema svima, poručila je. U poslednjem intervjuu za magazin „People“ rekla je, između ostalog, da je celog života izbegavala da jede zeleno povrće. „Izgleda da je to u mom slučaju radilo“, našalila se.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin