Kuća na Jadranu: Tajno utočište Jugoslava Karića stvoreno za beg od haotičnog tempa života

Kuća na Jadranu: Tajno utočište Jugoslava Karića stvoreno za beg od haotičnog tempa života

Autor: | 08/05/2021

1

Kuća Jugoslava Karića stvorena je za beg od haotičnog tempa Beograda

Među piramidalnim vrhovima bokokotorskog zaliva, u Ljutoj, dobro ušuškan između kristalne pučine i nepregledne planine, nalazi se letnjikovac Jugoslava Karića i njegove bivše supruge Elene. Skrojena prema postulatima feng šui metode, opremljena nameštajem napravljenim od organskih materijala, ova vila kao stvorena je za beg od haotičnog tempa Beograda.

Miloš Nadaždin

 

Kada je reč o enterijeru, vlasnici su je zamislili kao mozaik dragih uspomene koje su donosili sa raznih krajeva sveta, od Meksika, preko Provanse, do Balija, sklopljen u integralnu celinu, bez narušavanja osnovnog koncepta dobro upakovanog dizajna.

Kuća je rađena po principima feng-šuija. Gotovo sav nameštaj nosi potpis “Lorca Design” u kombinaciji sa “Ralph Lauren” detaljima. Mnogi komadi su unikati, kao što je, na primer, slučaj sa trpezarijskim stolom. Dekorativna rasveta je uglavnom “Porta Romana”, jedan od najznačajnijih britanskih brendova.

Pročitajte: Elena i Jugoslav Karić - Romantičan dan na plaži

Miloš Nadaždin

 

Kada je kupljena, kuća je bila u izuzetno lošem stanju. Ne samo enterijer, i kompletno dvorište iznova je osmišljeno. Nije bilo ni jedne biljke i sve koje sada čine predivan sklad i upotpunjuju sliku zen vrta zasađene su posle renoviranja. Od najmanjeg cveta do najveće palme. Dvorište zapravo i jeste zamišljeno kao mesto za opuštanje, za jogu i meditaciju.

- Ljuta je posebno “parče sveta”. Mesto specificne frekvencije, koja svoju energetsku autentičnost verovatno duguje piramidalnim vrhovima bokokotorskih planina. Često mislim da neka velika tajna treperi u brdima koja nas okružuju. Kao neki multidimenzioni portali, ovi vrhovi odašilju neobjašnjivu meditativnu energiju koja umiruje i čini da se uvek osećam kao da sam baš tamo gde treba da budem – govorila je svojevremeno Elena.

Miloš Nadaždin

 

Kotorska pijaca svojevremeno je bila poseban ritual koji Elena i Jugoslav subotom ujutru nisu propuštali.

- Ta, što bi meštani rekli, rabota, kasnije se, nekako spontano preinači u ispijanje domaće rakije sa društvom u lokalnom kafiću.

Uprkos brojnim uspomenama, Jugoslav Karić i posle razvoda, kad god mu to obaveze dozvole, odlazi u svoje utočište mira u Ljutoj.

Miloš Nadaždin

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još