Aerton Sena – 24 godine od kobnog 1. maja (video)

Aerton Sena – 24 godine od kobnog 1. maja (video)

Autor: | 01/05/2018

0

Na današnji dan pre tačno 24 godine legendarni Brazilac Aerton Sena izgubio je život tokom trke Formule 1 za Veliku nagradu San Marina.

Sena, jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, ako ne i najbolji, poginuo je u 34. godini pošto mu je pukao i otkazao upravljački mehanizam, pri brzini od preko 300 km/h, udario u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari”.

Samo dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na skoro istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger. Dve tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, zauvek su izmenili kako Formulu 1, tako i sport uopšte.

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada.

Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa.

Sigurno je da bez Sene Formula više nije bila ista jer su je mnogi zavoleli upravo zbog njega.

I sada, gotovo dve i po decenije kasnije, mnogi razmišljaju o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, ali jedno je sigurno – Sena je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nisu voleli, mnogi jesu, ali je bio i ostao nedodirljiv.

hellomagazin.rs Guliver/Getty