Dodela Oskara: Slavili su Rami Malek i Olivija Kolman, ali i reditelj Piter Fareli (video)

Dodela Oskara: Slavili su Rami Malek i Olivija Kolman, ali i reditelj Piter Fareli (video)

Autor: | 25/02/2019

0

I ovog puta je Dolby Theatre u Los Anđelesu bio ispunjen do poslednjeg mesta najvećim filmskim imenima, a razlog je odavno poznat svima.

Upravo tamo, iz godine u godinu, održava se dodela najvažnijih filmskih nagrada - Oskar - a ove godine reč je o 91. po redu. U najvažnijim kategorijama, onima za najboljeg glumca i glumicu slavili su Rami Malek i Olivija Kolman, ali i reditelj Piter Fareli sa filmom 'Zelena knjiga: Vodič za život'

Prošle godine najviše razloga za slavlje imao je film Đuiljerma del Tora ‘Oblik vode’, koji je kući otišao bogatiji za četiri zlatna kipića, uključujući i onog najvažnijeg - za najbolji film, dok su se ove godine u toj kategoriji borili: ‘Crna pantera’, ‘Crni član KKKlana’, ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Omiljena’, ‘Zelena knjiga: Vodič za život’, ‘Roma’, ‘Zvezda je rođena’ i ‘Vice’.

Na samom kraju, uz prezenterku Džuliju Roberts proglašen je pobednik u kategoriji koju su svi iščekivali - onoj za najbolji film. Predviđanja većine javnosti, ali i ljudi iz struke, bilo je da kući sa najvažnijim zlatnim kipom zasigurno odlazi Alfonso Kuaron sa svojim filmom 'Roma', koji je važio za najvećeg favorita ovogodišnje dodele.

Ali, na kraju je ipak slavio film, kako su ga mnogi nazvali, 'favorit iz senke' - 'Zelena knjiga: Vodič za život'. Reditelj Piter Fareli u svom se govoru ponajviše zahvalio glavnom glumcu Vigu Mortensenu uz reči da 'ovog filma ne bi bilo da nije bilo njega'.

 

Ono po čemu se ovogodišnja dodela razlikuje od pređašnjih ponajviše je što ne postoji službeni voditelj. Takva situacija odigrala se još jedino 1989. godine, a ovog puta od voditeljskog angažmana odustao je komičar Kevin Hart, pošto ga je javnost prozvala zbog stvari koj je pre desetak godina napisao na društvenim mrežama.

Kako bi se ipak ‘popunilo’ predviđeno vreme trajanja dodele, u kojem organizatori imaju obveza i prema oglašivačima, umesto Harta angažovali su mnoštvo slavnih holivudskih faca, ali i pevača, poput reperke Awkwafine, ali i Krisa Evansa, Tine Fej, Vupi Goldberg, Dženifer Lopez, Ejmi Peler, Šarliz Teron i mnogih drugih, koji su se našli u ulozi prezentera.

 

Samu ceremoniju otvorili su svojim šalama Tina Fej, Ejmi Peler i Maja Rudolf, svo vreme insistirajući na tome da oni nisu voditelji već samo prezenteri.

Najvažnije nagrade, one za najboljeg glumca i glumicu, kao i film, najviše su se iščekivale, a veliko iznenađenje večeri definitivno je bila dodela upravo u kategoriji najbolje glumice.

Naime, svi su bili uvereni kako će Oskar otići u ruke jedne i jedine Glen Klouz, zato kada je pročitano da istog osvaja Olivija Kolman za film 'Omiljena' iznenađenje je bilo neviđeno.

Tokom govora 44-godišnja Britanka prvo je odala počast upravo svojoj koleginici Glen Klouz, a potom je, kroz suze sreće, zahvalila svima kojima je smatrala da treba.

 

Zlatni kip za najboljeg glumca odneo je, bez puno iznenađenja, Rami Malek zahvaljujući tome što je savršeno odigrao Fredija Merkjurija, nikada prežaljenog pevača grupe Queen. U emotivnom govoru zahvalio se svima.

- Mama mi je tu negde. Volim te mama. Volim vas sve. Tata nije uspeo da me vidi kako glumim u ovom filmu, ali mislim da me gleda odozgo. Hvala svima koji su mi pružili šansu. Znam da nisam možda bio očigledan izbor, ali očito je upalilo. Svima ću vam zauvek biti dužan zbog ove nagrade. Ja sam sin roditelja imigranata iz Egipta i prva sam generacija koja je došla u Ameriku. Divim se svemu što je Fredie prošao. Hvala Queen-u, hvala vam što ste mi dopustili da budem deo vašeg nasledstva. Zauvek sam vam dužan - rekao je emotivni Rami Malek.y

 

Upravo je 'Bohemian Rhapsody' kući otišao sa četiri Oskara, te osim najbolje muške uloge osvojio isti u kategorijama za najbolji zvuk, najbolju montažu i najbolju montažu zvuka.

'Zelena knjiga: Vodič za život' osvojio je tri Oskara, baš kao i 'Crna pantera', film Spajk Lija 'Crni član KKKlana' dva isto kao i 'Roma', koja je zajedno sa filmom "Zvezda je rođena", zapravo najveći gubitnik ovogodišnje dodele.

Lejdi Gaga je osvojila Oskara za najbolju originalnu filmsku numeru za pesmu "Shallow".

Spajk Li iskoristio je osvajanje Oskara da se u svom govoru dotakne i politike, koji je završio rečima: '2020. godina i izbor za predsednika su iza ugla. Pokrenimo se. Budimo ovoga puta na 'pravoj strani' i ispišimo istoriju, napravimo moralni potez i odaberimo između ljubavi i mržnje.'

 

U kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma pobedio je 'Period. End of Sentence', rediteljke Rajke Zehtabči, koja je na pozornici, usred prenosa uživo, između ostalog rekla: 'Ne mogu da verujem da je film o menstruaciji osvojio Oskara!'.

  • Kategorija za najbolji film: Zelena knjiga: Vodič za život
  • Kategorija za najbolju mušku ulogu: Rami Malek - Bohemiam Rhapsody
  • Kategorija za najbolju glumicu: Olivija kolman - Omiljena
  • Kategorija za najbolju sporednu mušku ulogu: Maheršala Ali - Zelena knjiga: Vodič za život
  • Kategorija za najbolju sporednu žensku ulogu: Redžina King - If Beale Street Could Talk
  • Kategorija za najboljeg reditelja: Spajk Li - Crni član KKKlana
  • Kategorija za najbolji izvorni scenario: Zelena knjiga: Vodič za život
  • Kategorija za adaptirane scenarije: Crni član KKKlana
  • Kategorija za najbolju fotografiju: Roma
  • Kategorija za najbolju originalnu pesmu: 'Shallow' - Zvezda je rođena
  • Kategorija za kostimografiju: Crna pantera
  • Kategorija za šminku i frizuru: Vice
  • Kategorija za najbolji film koji nije na engleskom jeziku: Roma
  • Kategorija za kratki dokumentarni film: Free Solo
  • Kategorija za najbolju filmsku muziku: Crna pantera
  • Kategorija za scenografiju: Crna Pantera
  • Kategorija za najbolji zvuk: Bohemian Rhapsody
  • Kategorija za vizuelne efekte: Prvi čovek
  • Kategorija za najbolju montažu: Bohemian Rhapsody
  • Kategorija za najbolju montažu zvuka: Bohemian Rhapsody
  • Kategorija za dugometražni animirani film: Spider-Man: Novi svet
  • Kategorija za najbolji kratki animirani film: Bao
  • Kategorija za kratkometražni dokumentarni film: Period. End of Sentence
  • Kategorija za najbolji kratkometražni igrani film koji nije na engleskom jeziku: Skin
hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty