Brit Awards 2017 u znaku velikana: Dejvid Bouvi favorit za nagradu u kategoriji umetnika godine (live)

Brit Awards 2017 u znaku velikana: Dejvid Bouvi favorit za nagradu u kategoriji umetnika godine (live)

Autor: | 22/02/2017

0

Ako Holivud ima Oskare, britanska muzika ima 'Brits', iskreni nacionalni ponos koji slavi industriju 'tešku' pet milijardi evra godišnje i jedan od najvažnijih britanskih izvoznih proizvoda.

- Prošle godine je svaki šesti album prodat u svetu bio delo britanskog umetnika - kaže Džejson Ilej, predsednik Brit Awardsa, naglašavajući da Velika Britanija "u muzici oduvek predvodi put, od Bitlsa i Rolingstonsa do Adel i Eda Širana".

Gledajte dodelu nagrada LIVE na našem portalu!

 

Širan će biti jedan od glavnih izvođača na dodeli nagrada u sredu uveče u londonskoj O2 areni, gde će deliti pozornicu sa Keti Peri, Robijem Vilijamsom, Brunom Marsom, Emeli Sande.

Keti Peri se pojavila u fantastičnoj haljini na crvenom tepihu!

Ali oči hiljjade gledalaca pre svega će biti uprte u nebo.

Nešto više od godinu dana posle smrti, Dejvid Bouvi je favorit kladioničara za nagradu u kategoriji umetnika godine i za najbolji album godine, Blackstar, objavljen dva dana pre njegove smrti 10. januara 2016.

 

U najvažnijoj kategoriji konkurenti su mu Kreg Dejvid, Kano, Majkl Kivanuka i Skepta.

 

Kanadski kantautor Leonard Koen, koji je preminuo 7. decembra, nominovan je za najboljeg stranog izvođača, zajedno sa gurpom Bon Iver, Brunom Marsom, Drejkom i The Weeknd-om.

Posebna počast, koju organizatori drže u tajnosti, odaće se pokojnom Džordžu Majklu.

 

Adel, koja je požnjela glavne nagrade na nedavnoj dodeli Gremija, sa poslednjim albumom "25" bila je konkurencija na prošlogodišnjoj dodeli britanskih nagrada, pa je ovoga puta nominovana samo za najbolji video 'Send My Love (To Your New Lover)'.

 

Organizatori nagrada prošle godine su bili kritikovani jer su nominovani uglavnom bili belci. Dodatno, u proteklih 40 godina samo je troje crnoputih muzičara dobilo nagradu za umetnika godine. Ove je godine Dejvid Bouvi jedini belac nominovan u najvažnijoj kategoriji.

Kit Haris, predsednik udruženja koje se zalaže za promovisanje raznolikosti u britanskoj muzici, zbog toga je pohvalio organizatore. 'To bi mogla da bude prekretnica', rekao je.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty

Pročitajte još