Marko Mitanovski: Kreativnošću i maštom do snova

Marko Mitanovski: Kreativnošću i maštom do snova

Autor: | 27/01/2012

0

Mladi kreator Marko Mitanovski za kratko vreme postao je uspešan i cenjen u svom poslu. Prošlo je samo tri godine otkako je debitovao diplomskom kolekcijom na beogradskoj “Nedelji mode”, a već sprema drugu reviju za London. U međuvremenu se upisao na listu dizajnera koji su radili za Lejdi Gagu, a za nemačko tržište kreirao je specijalne haljine za “Oktobarfest” i uvršten je u grupu najboljih mladih dizajnera iz celog sveta u knjizi „Novi na pisti”, koja je objavljena u Americi. Mladi Lazarevčanin, koji živi i radi na relaciji London-Beograd, trenutno se odmara i priprema novu kolekciju koju će prikazati u februaru u britanskoj prestonici. U razgovoru za magazin „Hello!“ kaže da mu je ljubav izvor energije koja pomaženjegovoj kreativnosti. Trenutno nije zaljubljen, što ne znači da nema želju da pronađe izabranicu svog srca.
- Sve što radim u poslu i mimo njega, radim sa više svrhe i smisla kada sam zaljubljen. Odsustvo ljubavi ponekad je dobar okidač za kreativnost, ali u daljem razvoju ljubav mi je neophodna da mi olakša put do cilja koji želim da postignem - kaže šarmantni dizajner.
- Pored ljubavi koja me pokreće bitnu ulogu ima i moja porodica za koju sam mnogo vezan. Njihova podrška mi je od velikog značaja. Mnogo puta se desi da zaboravim da im pokažem zahvalnost za svu bezrezervnu pomoć koju mi pružaju. Sa sestrom sam radio na projektu za nemačko tržište i ona je znalački iznela celu priču. Visprena je i vrlo sposobna u organizaciji. Ona je neko kome mnogo verujem, interesuje se za modu i najveći mi je kritičar, dok je roditeljima zanimljiviji deo priče onaj koji se tiče inspiracije i često mi zameraju što mi manekenke izgledaju kao da su stigle sa transfuzije - kaže Mitanovski.
Bez obzira na uspeh nikada ne zaboravlja odakle je potekao i svom rodnom gradu se uvek rado vraća i ima samo reči hvale za sugrađane.
- Mnogo volim moj rodni Lazarevac i Lazarevčane. Ponosan sam na njih i oni na mene, što me raduje jer uvek čujem pozitivne komentare o mom radu.
Novogodišnji praznici su bili idealna prilika da se odmori u društvu najmilijih.
- Trenutno se odmaram i pripremam novu kolekciju koju ću prikazati u februaru u britanskoj prestonici. Period je kada se uživa u praznicima, iako mi ne predstavljaju neku senzaciju. Za mene je svaki dan praznik, tako živim. Raduju me sveopšte veselje i euforija. Novu godinu sam dočekao sa bliskim prijateljima na žurki, dok Božić obeležavam sa porodicom. Nisam od onih koji nešto žele i planiraju, jer se najbolje stvari uvek dese neplanski - priča Marko.
Talentovanom umetniku razne priče i okolnosti služe kao inspiracija. Šta god mu se iz okruženja dopadne, on fotografiše. Relativno rano je doživeo da njegove modele nosi svetski poznata umetnica Lejdi Gaga, koju smatra važnom osobom u njegovoj karijeri.
- Učešćem na londonskoj „Nedelji mode“ obezbeđuje se pozornost međunarodnih medija. Moja kolekcija im se učinila zanimljivom, pa je tako pored mnogobrojnih stilista, kostime koristio i stilista Lejdi Gage. Kontaktirao je sa mnom i tražio izvestan broj kostima za editorijal koji je radio sa njom. Tako smo ostvarili saradnju koja i danas traje. Smatram je bitnom osobom u karijeri, jer tim koji sa njom radi u vrhu je modnog biznisa. Ne mogu da zamislim bolji medij koji bi obezbedio bržu i svrsishodniju reklamu u modnim krugovima. Saradnja sa njom mi je obezbedila prodor na internacionalno modno tržište.
- Pored Lejdi Gage, sarađujem sa Skin iz benda „Skunk Anansie“, Sofi Elis Bekstor, Kejti Melue, Stevom Strenžom iz benda „Visage“, Palonom Fejt, Šer Lojd.
Nedavno je u poznatom španskom muzeju „Balensijaga“ imao fantastičnu reviju koja je oduševila prisutne i žiri.
- Osećam se počastvovanim zbog toga što sam izlagao u tom španskom muzeju. Neopisiv je osećaj boraviti u takvom monumentalnom zdanju, sa izložbenim salama sa svim njegovim reprezentativnim radovima. Samim tim moja sreća je veća. Publika i žiri su bili zadovoljni što je najbitnije. Živi na relaciji London-Beograd. Smatra da je Beograd alternativan izraz izgubio pre trideset godina, ali ne vidi veliku razliku između naših i njihovih devojaka u načinu odevanja.
- Londonske ulice se razlikuju od svih većih svetskih metropola. Moda je slobodnija, ulice pršte od boja, ljudi su rasterećeni u svojoj kreativnosti. Mislim da su naše ulice sasvim u redu s obzirom na sveukupnu situaciju.
San svakog mladog čovek je da uspe, Marko je taj san ostvario i krupnim koracima korača napred, smpreman i za nove izazove:
- U januaru me očekuje prezentacija u Rimu, posle toga u Čileu.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još