Verica Rakočević i Boris Izderić: Strast kao pokretačka energija

Verica Rakočević i Boris Izderić: Strast kao pokretačka energija

Autor: | 11/04/2012

0

Naša uspešna modna dizajnerka nesputane energije pleni i osvaja sve oko sebe dok niže poslovne uspehe. Posle dugo prepričavane modne revije „Lu modna priča“, održane u „Ateljeu 212“, na kojoj je prikazala novu kolekciju, sprema se da lansira novi luksuzni parfem.
Sa prijateljem, umetnikom iz Kotora, Borisom Izderićem osmislila je zavodljivu mirisnu notu koja „opija“ oba pola. Zajedno dele strast prema zajedničkom projektu i sa velikim entuzijazmom poletno govore o mirisu koji će biti u prodaji u limitiranoj količini i koji će se po svemu izdvajati od ostalih na tržištu. Govore i o svom odnosu, koji su gradili i kroz sadržajne prepiske o umetnosti, životu, uspomenama koje oboje nose iz Južne Amerike kojom su opčinjeni.
- Boris i ja se nismo ranije poznavali. Od drugarice sam čula za nadarenog interesantnog slikara iz Kotora koji je poznat po "čudnim" slikama koje radi. Insistirala je da nas upozna i da pogledam njegova dela. Kada sam ih videla, odmah sam kupila tri njegove grafike. Počeli smo da komuniciramo mejlovima i razmenjivali smo iskustva. Dopisujući se, shvatili smo da smo oboje zaljubljeni u Južnu Ameriku. On ju je oplovio, a ja sam na Kubi imala mnogo revija. Ljubav prema istoj literaturi, muzici, sve nas je to spojilo. Otkrili smo da oboje volimo tango i flamenko. U jednom momentu mi je rekao da bismo kao dva umetnika mogli da napravimo zajednički projekat. Budući da sam ja već kreirala parfeme, rodila se ideja da zajedno osmislimo mirisnu notu- na početku razgovora poletno kaže lepa plavuša, koja je svežim idejama opila slikara avanturističkog duha, koji po svetu jedri po nekoliko meseci godišnje.
Boris: Verica je odmah pozvala Ivonu Ostojić, dizajnerku parfema, i saopštila joj moju ideju omirisnojnoti. Bio sam inspirisan flamenkom, Južnom Amerikom, te sam  parfem zamislio u bojama te zemlje.
Strast je osnovna crta parfema.
Verica: Život bez strasti nema smisla, ali ljudi je banalizuju. Sve radim strastveno jer  verujem da je to najjači pokretač života i kreativnosti. „Svašta nešto s tobom mogu“, piše na bočici. Ta sentenca je Borisu pala na pamet.
Boris: Iz Kotora sam, završio sam Pomorski fakultet, a slikanje sam učio kod Brende Bjelić. Pošto sam moreplovac, putovao sam po svetu, ali sam istovremeno izlagao svoja dela na Kubi, u Meksiku, Maroku, Buenos Ajresu. U različito vreme smo Verica i ja bili u istim mestima u Južnoj Americi, naši utisci su se podudarali. Tako je nastao parfem.
Verica:Inače, majka Borisove kćerke je Meksikanka, a moja najveća ljubav i moj najlepši ljubavni doživljaj bio je u Meksiku. Posle nedelje koja mi je promenila život, postala sam prava žena, druga žena. Postala sam žena koja će uvek biti mlada iako postoje oni koji žele da me nazovu staricom.Gumicom sam uspela da izbrišem datum rođenja i da u tom smislu srušim tabue. Boris lepo piše, objavio je nekoliko priča. Naši razgovori o svemu što nas inspiriše za kreiranje mirisa trajali su satima. Zaključili smo da smo jedno drugo videli kroz boje. On je bio plavo, a ja oker. Nismo se zvali imenima, već po bojama.
Parfem je urađen u limitiranoj seriji.
Verica: Da nije tako, koštao bi previše. Poseban je i zbog priče koja ga prati. Svake godine će biti napravljeno samo hiljadu parfema. Naš cilj je da se oformi lista čekanja za parfem ka kome idemo. Postoji mogućnost da se prodaje samo na jednom mestu u Srbiji. Prodavaće se samo u „Porto Montenegru“ u Crnoj Gori. Prodajna cena bočice sa kristalnim zatvaračem biće između sto pedeset i sto sedamdeset evra. Boca će biti vrlo zanimljiva. Detalje oko promocije sada dogovaram za naše tržište, takođe sada dogovaram da se parfem, kolekcija i knjiga „VR Ready to Wear“, Vanje Čobanova, inspirisana mojim radom, u septembru promovišu u Bakuu. Razgovaram sa ambasadom Azerbejdžana o tome. Inače, parfem je trebalo da se zove „fulgor“, što znači sjaj strasti, međutim preimenovali smo ga u „Tiburon Azul“, što znači Plava ajkula“.
Boris: Naziv „fulgor“ mi se dopao jer na neki način znači patina ljubavi.
U zajedničkom projektu povezala vas je strast?
Verica: Apsolutno. Strast prema životu i prema umetnosti.
Boris: Verica je najlepša Srpkinja, duh je izdvaja od ostalih. Čuva tajnu univerzuma, kako zaustaviti vreme duhom, najveću od svih alhemičarskih tajni.

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Naike Bokan

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti