Karađorđevići: Svečani prijem za mališane

Karađorđevići: Svečani prijem za mališane

Autor: | 29/04/2012

0

Ve od hiljadu mališana iz domova bez roditeljskog staranja, romske dece i dece sa invaliditetom bilo je presrećno na uskršnjem prijemu koji su na Belom dvoru organizovali Njihova kraljevska visočanstva, princ Aleksandar II i princeza Katarina Karađorđević.
Ljubazni i nasmejani, stajali su u foajeu kako bi dočekali više od hiljadu mališana koje su primali celog dana. Princ Aleksandar najavio je predaju paketića za decu, što je među njima izazvalo veliku radost.
- Imamo priliku da svi zajedno uživamo u divnim trenucima povodom Uskrsa, najradosnijeg praznika. Želim da vam svima bude lepo. Nadam se da će vam se svideti darovi koje smo moja supruga, princeza Katarina i ja, uz pomoć naših prijatelja, pripremili za vas- rekao je princ Aleksandar.
Ovoj svečanosti, protkanoj emocijama zbog radosti romske dece, kao i one bez roditeljskog staranja, i mališana sa invaliditetom, prisustvovao je episkop remezijanski Andrej, koji je pozdravio najmlađe i objasnio im značaj Uskrsa, kao i vladika šabačko-valjevski Lavrentije. On je pozdravio decu i uz prelepu priču o značaju Uskrsa blagoslovio prisutne mališane. Na prijemu je bila i Fransin Žiraldi, predsednica „Frenki asocijacije“, čiji je patron princ Albert, vladajući knez Monaka. Tradicionalnom prijemu za decu takođe je prisustvovala i Patricije Papahristidi, prijateljica bračnog para Karađorđević i filantrop. Princ Aleksandar poslao je sledeću uskršnju poruku:
- I ove godine obeležićemo dan Vaskrsenja Gospodnjeg, jednog od najvećih praznika u hrišćanstvu. Pred ovaj sveti dan, moja porodica i ja sa vama se podsećamo Isusovih reči: poruka mira, razumevanja, međusobnog poštovanja, kojima je mudro učio ljudski rod. Proslava dana Hristovog vaskrsenja sa svojom porodicom je predivna. Sačuvajte jezgro porodičnog okupljanja i ljubavi pred nedaćama i izazovima koje savremene prilike i vreme u kojem živimo nameću. Setimo se i pomenimo rečju i delima one koji su nemoćni i siromašni, bolni i prognani, pomozimo onima koji sami ne mogu i kojima je svaka pomoć dragocena. Tako ćemo na najbolji način  pokazati svoju dobrotu. Vaskrsenje Isusa Hrista nosi nam svima poruku nade i ljubavi. Proslavimo ga i ove godine radosno, moleći se Gospodu da bude uz nas i u ovim vremenima koja pred sve nas postavljaju nove izazove. Moja supruga, sinovi i ja šaljemo vam ove tople želje, i svi zajedno vas pozdravljamo tradicionalnim vaskršnjim pozdravom.
Dok je deci govorio o značaju Uskrsa, princ Aleksandar je zahvalio mališanima što su došla na Beli dvor:
- Moramo da čuvamo našu tradiciju, a deci koja su danas bila gosti kraljevskog kompleksa moramo da damo svu svoju ljubav i pomoć, ne samo danas pred Uskrs nego i svakog dana.
Princeza Katarina istakla je da je ljubav koju njen suprug i ona imaju prema svoj deci Srbije velika i da su pokloni koje je pripremila njena fondacija  samo mali simbol te ljubavi.
Svako dete koje je boravilo tog dana na Belom dvoru dobilo je poklon koji je obezbeđen zahvaljujući mnogobrojnim donatorima i prijateljima iz Grčke, kao i donatorima iz Srbije.
Posle svečanog prijema koji je obogatilo pevanje dečjeg hora šabačke eparhije „Sveti Jovan Zlatousti“, deca su uživala u potrazi za uskršnjim jajima skrivenim u parku ispred Belog dvora“. Posle je usledilo grupno fotografisanje sa porodicom Karađorđević. Deca su kućama otišla punog srca i srećna što su prisustvovala ovako lepoj svečanosti koju su za njih organizovali princ i princeza.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još