Anđelina Džoli: Filmski glamur u prestonici Bosne

Anđelina Džoli: Filmski glamur u prestonici Bosne

Autor: | 25/07/2012

0

Ovogodišnji, osamnaesti po redu filmski festival u Sarajevu obeležio je dolazak velikih svetskih zvezda. Jedna od onih koja je izazvala najveću pažnju je Anđelina Džoli, koja je u prestonicu Bosne i Hercegovine došla sa troje dece, Paksom, Zaharom i Šailo. Holivudska diva je i prošle godine prisustvovala ovom festivalu, kada je promovisala svoj rediteljski prvenac U zemlji krvi i meda i dobila nagradu Počasno srce Sarajeva. Na ovoj značajnoj filmskoj smotri, koju svaki put poseti više od sto hiljada ljubitelja sedme umetnosti, ove godine je primila priznanje Počasni građanin Sarajeva. Iako obučena krajnje jednostavno, glumica je u crnim pantalonama i bež košulji blistala i sa osmehom na licu primila je nagradu. Na njenoj ruci sijao je verenički prsten vredan pola miliona dolara. To je bio prvi put da je Džolijeva u javnosti nosila prsten kojim ju je zaprosio dugogodišnji partner Bred Pit. Tokom jednodnevnog boravka u gradu na Miljacki zvezda filmova Tom Rajder i Gospodin i gospođa Smit otvorila je Sarajevo talent kampusi održala predavanje mladim umetnicima iz regiona. Tom prilikom iskazala je oduševljenje Sarajevom i njegovim žiteljima.
- Sarajevo film festival veoma je značajan događaj koji skreće pažnju svetske javnosti na umetnost, muziku i ogro-man talenat čitave regije. Festival podseća i na ogroman isceliteljski potencijal koji imaju umetnost i film. Svaki je put veliko zadovoljstvo doći ovde - naglasila je Anđelina.
Predavanju slavne glumice prisustvovalo je oko stotinu mladih reditelja, scenarista, producenata, glumaca i filmskih kritičara iz trinaest zemalja regiona. Osim što je pokazala zadovoljstvo zbog razgovora sa mladim i talentovanim ljudima, Džolijeva je istakla
i zahvalnost zbog priznanja koje joj je uručeno.
- Vreme koje sam provela u Bosni, kao i ljudi koje sam upoznala zauvek su me promenili. Ne mogu da opišem koliko mi znači što sam proglašena za počasnog građanina Sara-jeva, grada koji mi je prirastao za srce - rekla je Anđelina.
Crvenim tepihom prošetala je i ekipa filma Smrt čoveka na Balkanu, koja je posle projekcije u otvorenom bioskopu Hej pozdravljena gromoglasnim aplauzom. Reditelj Miroslav Momčilović priznao je da je pre prikazivanja svog ostvarenja imao tremu.
- Prezadovoljan sam reakcijom publike. Moram da priznam da je bila prisutna i mala trema jer Sarajlije važe za duhovite ljude i nije lako nasmejati ih. Međutim, reakcije su bile više nego pozitivne i shvatio sam da mojoj zebnji nije bilo mesta - kaže Miroslav Momčilović.
Prijemom publike oduševljen je i jedan od najpopularnijih bosanskohercegovačkih glumaca Emir Hadžihafisbegović, koji ima glavnu ulogu u filmu snimljenom u jednom kadru.
- Sudeći prema reakcijama publike, imamo razlog da budemo srećni. Posebno me raduje činjenica što je film rađen u gotovo nemogućim uslovima, ali su se dobra hemija, vibracije i aura koja je bila zastupljena na snimanju pokazali najboljim. Moja sreća ja velika i zbog toga što se ne dešava svakog dana da glumac iz  Bosne igra glavnu ulogu u srpskom filmu s njihovim najboljim glumcima. Osim što sam ostvario ulogu Ace u ovom filmu, radostan sam što sam stekao prijatelje. Iako smo Smrt čoveka na Balkanu pripremali kao pozorišnu predstavu, dobili smo film koji podrazumeva svu filmsku etiku - istakao je Emir.
Na ovom festivalu prikazan je još jedan srpski film Ustanička ulica, čiju je ekipu predvodio poznati glumac i producent Gordan Kičić.
Veliko interesovanje medija predstavljao je i dolazak velike fudbalske zvezde s kraja prošlog veka Erika Kantone. Nekadašnji reprezentativac Francuske u Sarajevu je predstavio film Fudbaleri buntovniciu kome učestvuje. Istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je jedan od pet svetskih fudbalera koji su izabrani da u ovom dokumentarcu ispričaju svoju životnu priču.
Ovom značajnom kulturnom događaju prisustvovala je i hrvatska pop zvezda Jelena Rozga, koja nije krila oduševljenje što se prvi put našla na Festivalu. Pored ličnosti iz kulturnog i javnog života sa prostora bivše Jugoslavije najavljen je dolazak i nekih svetskih filmskih zvezda.

Piše: Sandra A. Rilak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti