Grad teatar Budva

Grad teatar Budva

Autor: | 18/08/2012

0

Ovogodišnji "Grad teatar" u Budvi, koji je svečano otvoren uz naslov „Vama je ovo smiješno, zar ne?!“, bogatim programom završen je prvog dana avgusta. Direktor „Grada teatra“ Merin Smailagić, zajedno je sa glumcem i rediteljem Branislavom Lečičem otvorio izložbu fotografija „Snovi i stvarnost“- istoriju popularnog budvanskog festivala, od njegovog početka 1987. godine do danas.
Posle toga, u crkvi „Santa Marija“ publika je mogla da vidi i pozorišnu premijeru ovogodišnjeg festivala, dramu „Indigo“, koju je režirao Branislav Lečić, po tekstu glumca Dušana Premovića. Predstava, koprodukcija „Grada teatra“ i beogradskog studija „Smart“, oduševila je publiku.
- Ljudi su ostali bez karata za premijeru koje su planule, te smo poslednjeg dana Festivala organizovali još dve reprize premijere. Pred nama su gostovanja u Baru, Tivtu i Herceg Novom. „Indigo“, osma predstava po redu koju sam režirao, bavi se savremenom ženom i njenom ulogom u društvu. U pozorišnom komadu se postavlja pitanje šta danas, u ovakvim egzistencijalnim okolnostima i sistemu vrednosti, ženu, a i čoveka uopšte, zaista čini srećnim: moć, karijera, privatni život, porodica, prestiž - za magazin „Hello!“ kaže jedan od najpopularnijih srpskih glumaca Branislav Lečić, koji naglašava da je beogradska premijera komada zakazana za 25. septembar u „Domu omladine“.
- Budući da sa porodicom boravim u Budvi, preko dana sam provodio vreme sa suprugom Ninom i sinom Lavom, a pomaže nam i Ninina majka, koja je sa nama na letovanju. Uveče sam imao probe za predstavu, a potom i predstave, te sam ovog avgusta sve uspešno uklopio - kaže glumac u čijoj predstavi „Indigo“ glavne junakinje priče, Anu i Belu, igraju Danica Maksimović i Marija Vicković, koje su veoma zadovoljne prijemom publike. Marija Vicković je na Festivalu premijerno igrala i naslovnu ulogu u Goldonijevoj „Krčmarici Mirandolini“, reditelja Juga Radivojevića.
- Od prvog dana proba sve je bilo zanimljivo i uzbudljivo, a premijera se pokazala kao izuzetan doživljaj i za nas. Publika je sa nama gotovo na sceni, nema distance, jer je prostor crkve „Santa Marij“a mali, što doprinosi ovom teatarskom doživljaju - kaže Marija Vicković o predstavi „Indigo“, a na njene reči nadovezuje se umetnica Danica Maksimović.
- U predstavi smo pokušali da odgovorimo na pitanja: šta je danas žena, šta se sve od nje zahteva, koji su prioriteti na koje danas treba da odgovori u ovoj surovoj borbi za egzistenciju, da li se od nje traži previše, na koji način da odgovori obavezama prema karijeri, porodici, deci i gde je ona lično, intimno u svemu tome.
Osim u predstavi "Indigo" Danica je dva puta učestvovala u programu “Grada teatra“. Šarmantna umetnica igrala je i u komadu „Otac na službenom putu“, u kome je dočarala dva lika. Ovaj komad, priča bosanskog scenariste i dramskog pisca Abdulaha Sidrana, koju je režirao Oliver Frljić, oduševila je publiku u okviru dramskog segmenta „Pozorište i film“ na Festivalu.
- Budvanska publika imala je mogućnost da tokom više od dve decenije prođe jednu ozbiljnu pozorišnu „školu“, što sa sopstvenim produkcijama koje su i danas u vrhu dramske umetnosti, što sa vrednim gostujućim predstavama iz regiona i sveta. Zato je naš uspeh na ovogodišnjem festivalu utoliko značajniji, jer je reč o publici koja se teško može obmanuti. I mada predstave iz Beograda ovde uvek izazivaju najveću pažnju, mislim da je ovo gostovanje za „Atelje 212“ i za celu ekipu „Oca na službenom putu” vrlo značajno - rekao je glumac Branislav Trifunović.

Piše: Nadežda Jokić

Foto: Miloš Ćetković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin