Kalina Kovačević: Povratak na pozorišne daske

Kalina Kovačević: Povratak na pozorišne daske

Autor: | 04/09/2012

0

Posle zapažene uloge u seriji „Miris kiše na Balkanu“, glumica Kalina Kovačević napravila je višemesečnu pauzu u poslu zbog udaje za fudbalskog agenta Radeta Čaldovića i rođenja kćerke Mione. Dvadesetosmogodišnja dramska umetnica nije želela da propusti prve reči i korake svoje kćerke, koja sada ima trinaest meseci, pa je poslednjih godinu dana igrala samo u svojim starim pozorišnim predstavama i bila potpuno posvećena porodici. Sada je došao pravi trenutak da se ozbiljnije posveti karijeri, pa će na jesen imati premijeru u Narodnom pozorištu, a posle toga je očekuje snimanje novog filma.
Uskoro počinjete da pripremate novu predstavu u Narodnom pozorištu, o čemu je reč?
- To je predstava „Ženski orkestar“ koju režira Jug Radivojević. Krajem juna imali smo prvo okupljanje, a već prvog dana septembra nam počinju probe. Reč je o komediji koja je prošarana songovima, tako da će komad biti vrlo interesantan za publiku. Zanimljivo je da ima mnogo ženskih uloga, a samo dve muške, što je retkost u našim pozorištima.
Kakva je uloga koju tumačite?
- Igram devojku koja je jako zaljubljena, ali je nesugurna u sebe, kao i u muškarca koji joj se sviđa jer na njega ne može da se osloni. Osim toga, primećuje da su I druge žene zainteresovane za njega, što je pomera iz koloseka. Osim mene, u predstavi igraju i Vuk Kostić, Bojana Stefanović, Nela Mihajlović, Marija Vicković, Danijela Kuzmanović, tako da imamo odličnu ekipu.
Za kada je zakazana premijera?
- Premijera je 3. novembra na renoviranoj „Maloj sceni“ Narodnog pozorišta. Ovakva vrsta predstava sa songovima do sada nije rađena u nacionalnom teatru, ali i prošle sezone na „Maloj sceni“ bilo je premijera koje su donele potpuno novi talas u beogradske predstave. Drago mi je da Narodno pozorište prednjači u novitetima.
Imate li često priliku da igrate u komedijama?
- Na filmu i na televiziji sam uvek do sada dobijala ozbiljne dramske uloge i igrala sam uglavnom jake žene. U teatru sam često tumačila komične likove. Igram u komedijama „Maratonci trče počasni krug“, „Vesele žene vindzorske“, „Ožalošćena porodica“, „Instant-seksualno vaspitanje“, a sledeća će biti „Ženski orkestar“. Naravno, dobijam i dramske uloge u pozorištu, pa igram u „Velikoj drami“ i „Tri sestre“. Drago mi je što me reditelji ne stavljaju u šablon i što imam priliku da se oprobam u različitim žanrovima, jer je to za glumca najvažnije.
Volite li da sarađujete sa Jugom Radivojevićem?
- Jug je reditelj koji mi je dao prvu ulogu u životu, u predstavi „Goli kralj“ u kojoj mi je partner bio Milan Kalinić. Imala sam samo osamnaest godina i još sam bila student Fakulteta dramskih umetnosti. On je tada imao hrabrosti da jednoj studentkinji, koja nikad nije igrala u pozorištu, poveri glavnu žensku ulogu, a kasnije sam igrala i u njegovim predstavama „Instant-seksualno vaspitanje“ i „Ožalošćena porodica“. Nas dvoje se odlično poznajemo i njemu ću uvek biti na raspolaganju kao glumica, jer cenim to što mi je pružio priliku kao početniku.
Hoćete li uskoro raditi nešto novo na televiziji i filmu?
- Rad na seriji obično podrazumeva da ste svakog dana na setu po šesnaest ili sedamnaest sati, a ja imam malu kćerku od trinaest meseci. Neke uloge sam morala da odbijem jer sam smatrala da je još rano da se odvajam od nje na tako dug period. Jednostavno, nisam želela da propustim njene prve korake i reči, malom detetu je majka neophodna. Kod filmova je situacija nešto drugačija jer dobijate raspored po danima i ima manje snimajućih sati. Moja devojčica će na jesen krenuti u vrtić, a tu su i bake koje je rado čuvaju. Posle premijere u Narodnom pozorištu počinjem sa snimanjem novog filma, ali za sada je još rano da otkrivam detalje.
Da li vam se često dešavalo da odbijate uloge?
- Nisam alava osoba i smatram da se karijera gradi godinama i ne treba nigde juriti. Spadam među glumce koji vole da se usredsrede na jedan projekat i nikada nisam radila više stvari u isto vreme. Mnogo mi je bitniji kvalitet od kvantiteta i zbog toga mi se dešavalo da vraćam uloge. Mladi glumci najviše greše što su u stanju da prihvate svakakve uloge samo da bi radili. Moj im je savet da, kada se upuste u novi posao, razmisle šta će im doneti ta uloga u umetničkim smislu, a ne samo materijalno.

Intervju: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin