Dalibor Andonov Gru: Vožnja bordom na ivici smrti

Dalibor Andonov Gru: Vožnja bordom na ivici smrti

05/04/2011

0

Beogradski reper Dalibor Andonov Gru nedavno je sa suprugom Danicom boravio deset dana na zimovanju na francuskim Alpima. U mesto Les Deux Alpes (Le Du Alps) muzičar i pasionirani border se u društvu prijatelja uputio ne sluteći da će doživeti avanturu koju će pamtiti zauvek u kojoj je svoj život doveo u veliku opasnost. Za magazin „Hello!“ reper kaže da je ski centar u kojem je boravio odličan i da je smešten na hiljadu i po metara nadmorske visine.
- Ima mnogo staza, a gondolom smo se peli na vrh, koji se nalazi na tri hiljade i šeststo metara nadmorske visine. Nismo uspeli da obiđemo sve staze, koliko ih ima. U bazenu koji je jednim delom otvoren smo se kupali, gledajući u isto vreme snežnu bajku svuda oko nas. Pored toga, mogli smo da uživamo u blagodetima saune, turskih kupatila i masaža u okviru hotela. Iako je imao mnoštvo staza na raspolaganju, reper je, kao dugogodišnji vrhunski border, izabrao dubok sneg van staza da bi ugođaj vožnje na bordu bio veći.
- Razumeće me svi koji voze bord: „pauder“ sneg, odnosno sneg koji nije utaban, pravi je izazov za vožnju na bordu. Tragajući za spustom na neutabanom snegu, moj prijatelj i ja smo se odvojili od grupe, i krenuli na drugi deo planine koji izgleda opasno. Danica je otišla u sobu da se odmori. Uspeli smo da se približimo litici i onda shvatili da tu nema prolaza. Vrlo smo pažljivo skinuli bordove jer nam je taj teren, koji ima dosta snega, delovao rizično. Kasnije se ispostavilo da su upravo na tom mestu česte lavine. Dešavalo se da čujemo i detonacije koje zaposleni u ski centru prave dinamitom kako bi se sneg „spustio“ pre rada žičara, i kako ne bi bilo problema tokom dana. Dalibor i njegov prijatelj su potom želeli da se vrate na staze ski rizorta istim putem, ali su se razdvojili. Ipostavilo se da je muzičar odabrao pogrešan put.
- Moj prijatelj je uspeo da se „izvuče“ posle sat i po vremena tumaranja tim putem, dok sam ja ostao na litici ukupno dva sata. Plan mi je bio da stignem do stena koje sam video, međutim, posle „pentranja“ do stena, otkrio sam da ne mogu na njih da se popnem jer su porozne. Onda je nastao najveći problem jer nisam nazad - svaki korak je bio ozbiljan rizik za mene. Mislio sam da je to moj kraj, da ću svoj život završiti tu, na toj litici. Bio sam ubeđen da je to - to, ali nisam paničio. Znao sam da ne mogu sebi nikako da pomognem. Pozvao sam druga mobilnim telefonom i rekao mu da pozove pomoć. Već je otkucavao drugi sat koliko sam na litici i noge su mi klecale od umora. Bio sam žedan i jeo sam sneg iako sam u rancu imao vodu. Nisam mogao da izvadim flašicu iz ranca jer nisam smeo da se pustim, plašio sam se da ću skliznuti niz liticu. Konačno se pojavio helikopter sa spasilačkom ekipom, i na sajli su spustili spasioca sa „metalnim kandžama“ koje je imao da ne bi skliznuo. Oko struka mi je zakačio kaiš koji je sajlom bio vezan za helikopter - kaže reper koji, dok je trajala neizvesnost na litici nije zvao suprugu, kako se ne bi zabrinula, već joj je sve saopštio tek kada je bio na sigurnom, u helikopteru.
- Bio sam siguran da se neću izvući i ne smem da kažem šta mi je sve prolazilo kroz glavu - kaže border koji će planira i dalje da se vozi van staza, ali priznaje da je ovaj doživljaj velika škola za njega.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Najnovije vesti