Film "Krugovi": Priča o herojstvu

Film "Krugovi": Priča o herojstvu

Autor: | 20/05/2011

0


Film “Krugovi”, talentovanog reditelja Srdana Golubovića, savremena je priča o jednom herojskom delu i njegovim pozitivnim posledicama. Filmsko ostvarenje, čiji scenario potpisuju Srđan Koljević i Melina - Pota Koljević govori o posledicama herojskog čina, o vraćanju duga i potrebi da se dobro jednog dana vrati.
U filmu postoje tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju. Storija prati likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote. Glavne uloge tumače Vuk Kostić, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Jasna Đuričić i Marko Janketić.
Nebojša, kojeg igra Glogovac, svedok je događaja u kom je stradao njegov najbolji prijatelj, i prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom svog prijatelja. Haris, kojeg igra Lučev, život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, a dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi, a sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.
Ovaj film postavlja pitanje da li je herojsko delo uzaludna žrtva, ili, kao kamen bačen na površinu vode, proizvodi krugove koji se šire kroz vreme i prostor, podstičući nas da činimo nova dobra dela.
Reditelj Srdan Golubović sa svojim prvim igranim filmom “Apsolutnih sto”, iz 2001, učestvovao je u glavnim programima na preko trideset internacionalnih filmskih festivala, osvojivši deset međunarodnih nagrada. Sa drugim flmom „Klopka“, iz 2007, koji je svetsku premijeru imao na “Berlinskom festivalu”, osvojio je dvadeset tri međunarodne filmske nagrade. To ostvarenje je bilo na užem spisku od devet filmova nominovanih za “Oskara“, u kategoriji za najbolji strani film.
Srdanov novi film “Krugovi“, koji se i dalje snima, dobio je nagradu za najbolji projekat na “Kanskom festivalu”, u okviru programa “Atelje”. Film se radi u koprodukciji filmske kuće „Baš Čelik“, sa filmskim producentskim kućama iz Nemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske.
Glumac Vuk Kostić zablistao je u prvoj ulozi koju je ostvario upravo u prvom filmu Srdana Golubovića, „Apsolutnih sto“. Za magazin „Hello!“ talentovani umetnik kaže da je sa radošću prihvatio da igra lik Marka u filmu „Krugovi“.
- Srdan je počeo sa mnom i ja sa njim, a od našeg debitnatskog filma „Apsolutnih sto“, postali smo prijatelji. On mi je izneo razloge zbog kojih baš ja bi trebalo da u filmu tumačim lik Marka. Lako mu je bilo da me nagovori. Nikada ranije nisam tumačio stvarnu ličnost, i zbog toga sam se dvoumio da li da prihvatim lik Marka, koji se u stvarnom životu zvao Srđan Aleksić, inače bivši pripadnik Vojske Republike Srpske. Plašila me je istinitost događaja, a Srđan je preminuo 1993. godine. Srdan me je oslobodio te brige tako što je rekao: „Pusti mene da mislim o tome“. Do sada sam igrao samo izmišljene karaktere, nikada nekoga ko je ubijen tu, u Trebinju, gde mi snimamo, na tom istom mestu, pre toliko godina - kaže popularni glumac, koji je malo slobodnog vremena koje je imao na snimanju iskoristio da poseti zanimljiva mesta.
- Sa Nebošom Glogovcem sam posetio Dubrovnik, i prvi put sam bio u manastiru Ostrog. Takođe, video sam i manastir Tvrdoš, koji je nedaleko od Trebinja. Pod Ostrog sam otišao sam sa vozačem, a slučajnost je da je baš tog dana bilo deset godina od kada je preminuo moj otac.
Ni Nebojši Glogovcu ovo nije prvi put da sarađuje sa Srdanom, za kojeg kaže da je veliki profesionalac. Za magazin „Hello!“ jedan od naših najnadarenijih umetnika kaže da su snimanju prethodine ozbiljne pripreme, dogovori i veliki broj proba:
- Tumačim lik najboljeg prijatelja poginulog Srđana, koji se u filmu zove Marko. Moj lik, Nebojša, koji je deset godina posle pogibije Srđana postao hirurg, suočava se sa velikom dilemom kada na se na njegovom operacionom stolu nađe jedan od Srđanovih ubica. Nebojša, kojeg ja igram, od momenta Markove pogibije oseća teret i veliku bol jer druga nije spasio od smrti. Jednostavno, on nije smogao hrabrost u tom trenutku da mu pomogne, takva životna okolnost ga je mučila sve vreme posle toga. Inače, u stvarnom životu Nebojša nije bio na Trgu Platana pored Srđana kada je on pretučen do smrti, ali u radnji filma jeste.

Piše: Nadežda Jokić

 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti