Film „Led“: Emocije, snovi i iskušenja

Film „Led“: Emocije, snovi i iskušenja

08/07/2011

0

Posle velikog uspeha koji je postigla serijom „Selo gori, a baba se češlja“ porodica Bajić ponovo se okupila oko jednog projekta. Ovoga puta Radoš Bajić glavnu reč dao je kćerki Jeleni Bajić-Jočić, koja režira film „Led“, zasnovan na motivima monodrame koju je poznati glumac napisao pre trideset pet godina. To je Radoševo prvo autorsko delo koje je posvećeno temeljnim i trajnim vrednostima sela i srpskog naroda. Posle četvoromesečnih priprema, Brojna ekipa se okupila pre desetak dana u selu Grbice kod Kragujevca, gde će boraviti narednih sedam nedelja, koliko će trajati rad na ovom ostvarenju. Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, film će premijerno biti prikazan početkom sledeće godine.
Već je poznato da Radoš Bajić većinu svojih projekata smešta u seoski ambijent, te je ljubav prema ruralnoj sredini preneo i na svoju decu Jelenu i Nedeljka, koji će se pojaviti u filmu. Zbog toga ne treba da iznenadi činjenica što je Radoševa kćerka izabrala upravo njegovo delo, koje se bavi seoskom tematikom, za svoj rediteljski debi. „Led“ je priča koja odslikava društvene i socijalne promene sedamdesetih godina prošlog veka, posle čega će početi dramatičan proces raslojavanja i propadanja srpskog sela. Radoš, koji je mnogo polagao na školovanje dece, te je Jelena studirala i usavršavala se u Londonu, veoma je zadovoljan što će se njegova kćerka okušati i u poslu reditelja.
- Smatrao sam da „Led“ danas, trideset pet godina kasnije, treba da režira i samosvojno pročita neko drugi, neko ko će iz perspektive današnjeg čoveka, savremeno i moderno tretirati priču koja je nadživela vreme svog nastanka. Taj neko je morao biti mlad, edukovan, marljiv i talentovan, ali i da zna kako se hoda po oranju, kako se pronalazi izvor u šumi, kako se kosi i seje, kome je usađena ljubav prema selu, prelepoj Srbiji koja odoleva svim našim promašajima i zabludama. Uveren sam da je sve to moja Jelena. Znam njenu misao i njen sentiment i potpuno sam uveren da će napraviti čaroban film - ponosno kaže Radoš.
U ovom ostvarenju angažovana je brojna glumačka ekipa koju predvodi Velimir - Bata Živojinović koji se, prema navodima iz produkcijske kuće „Kontrast studios“, dramskom i kompleksnom ulogom Životija vraća svom snažnom filmskom izrazu koji ga je proslavio.
- Već duže sam zauzet intenzivnim razmišljanjem o liku Životija. Želim da napravim nešto što iziskuje ogromno angažovanje, a što će izazvati interesovanje i pažnju kod gledalaca. Scenario je fenomenalan i nisam bio u dilemi da li da prihvatim ulogu. Lik Životija od mene će zahtevati više emocija i psihologija nego fizičku aktivnost i atrakciju. Ova uloga je veliki izazov i nešto što sam dugo čekao - kaže legendarni Bata Živojinović.
Lik glavnog junaka, mladog Milivoja, poveren je studentu Fakulteta dramskih umetnosti sa Cetinja Momčilu Otaševiću, koji je mesec dana proveo na selu pripremajući se za ulogu zbog koje je naučio da hrani stoku i jaše. U filmu se pojavljuju i Olga Odanović, Nela Mihajlović, Nenad Jezdić, Emir Hadžihafizbegović, Dubravko Jovanović i mnogi drugi. Komponovanje muzike povereno je Aleksandru - Sanji Iliću.
- Srećna sam što ću kao reditelj debitovati filmom koji se radi po motivima monodrame „Led“. U svemu ima i malo simbolike, jer je to delo sa kojim je moj otac Radoš diplomirao pre tačno trideset pet godina. Spremna sam da tu priču pokažem u novom svetlu. Osnovna tema „Leda“ je proširena i dograđena, ovo je film emocija, snova i iskušenja jedne porodice - kaže Jelena.

 

Piše: Sandra A. Rilak


Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin