Bora Đorđević: Sladak ukus riblje čorbe

Bora Đorđević: Sladak ukus riblje čorbe

Autor: | 06/09/2011

0

Uzbudljiv i intrigantan život i karijera, barda domaćeg rock'n'roll-a i uspešnog pesnika Bore Đorđevića tema su novog dokumentarnog filma čije je snimanje već započela Radio televizija Srbije. Tako će se detalji iz života i karijere pre svega u grupi „Riblja čorba“ koja postoji već trideset i tri godine naći u novom dokumenracu reditelja Slobodana Simojlovića i urednice Ane Pavlović. Oni će iz svog umetničkog ugla prikazati detalje koji su bitno uticali na formiranje muzičareve ličnosti, uz svedočenje nekih od osoba koji su, u datom životnom trenutku bili njemu vrlo bliski . Takođe, u miljeu okruženja gde se najprijatnije oseća – bina, kuća na Rudniku, obližnja kafana – Bora će i sam iskreno opisati neka svoja viđenja, dileme i promišljanja.
- Drago mi je što su u RTS-u odlučili da snime film o mom životu i karijeri i naravno da mi tako nešto imponuje, ali to nije prvi dokumentarac o meni i „Ribljoj čorbi“. Pokojni Dragan Kresoja je već snimio film 1994. godine koji je prikazivan u bioskopima – počinje priču Đorđević koji je nedavno započeo snimanje dokumentarca na Beogradskom festivalu piva:
- Snimanje ovog novog ostvarenja smo počeli nedavno, kada je ekipa došla kako bi „zabeležila“ naš nastup na „Beer festu“, a uskoro ćemo imati i nova snimanja. Osim što ćemo govoriti o aktuelnim dešavanjima, veliki deo filma će biti posvećem i istoriji grupe – objašnjava uspešni muzičar.
Ovaj istaknuti umetnik koji dosledno svoju rock'n'roll filozofiju već decenijama sprovodi u životni stil još od najranije mladosti izazivao je kontradiktorne emocije kos publike, pa tako dok su pojedinci osporavali njegov rad bilo je mnogo više onih koji su uživali u njegovim pesmama i muzici. U svom bogatom životu, poznati roker je imao mnogo lepih, ali i teških trenutaka, ali je pri svakom padu uspevao da pokaže da ništa ne može da ga slomi.
- Postoje mnogi teški trenuci kada je moja karijera u pitanju, ali ako moram da biram najteže mi je bilo sredinom osamdesetih godina. Tada su iz grupe otišli Momčilo Bajagić Bajaga i Rajko Kojić i svi su „Čorbu“ bukvalno otpisali. Mislili su da ćemo se raspasti. Međutim, umesto toga, mi smo izbacili singl „Pogledaj dom svoj anđele“ koji je doživeo ogroman uspeh, a nakon toga je usleo i album „Istina“ 1985. godine tako da smo pokazali da smo bend koji će još dugo trajati – kaže poznati pevač koji za svoj uspeh veliku zahvalnost duguje i svojim prijateljima i poslovnim saradnicima:
- Postoji dosta ljudi sa kojima jako dugo sarađujemo i koji su nam mnogo pomogli. Tu pre svega mislim na menadžera Ganeta Pecikozu sa kojim najduže sarađujemo, ali sam veoma zahvalan i novinaru Peci Popoviću, kao i prvom producentu Enciju Lesiću. Naravno, ima još dosta njih koji su nam se našli u teškim trenucima, ali ne mogu sve da imenujem.
Kao večiti optimista, Bora smatra da najlepši trenuci za njegov bend tek dolaze, a dok sa svojom nevenčanom suprugom Aleksandrom uživa u njihovoj kući na Rudniku, poslednjih godina i njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom.
- Nekako je sve došlo na svoje. U poslednje vreme doživljavam svoju drugu mladost. Posebno mi je drago što je rok muzika ponovo aktuelna, a nedavno održani koncert u Beogradskoj areni pamtim kao svoj najveći uspeh. Siguran sam da će „Riblja čorba“ trajati bar još trideset i tri godine – zaključuje Đorđević.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin