Jelena Genčić: Ponos i ushićenje zbog Novakovog uspeha

Jelena Genčić: Ponos i ushićenje zbog Novakovog uspeha

Autor: | 12/12/2011

0

Novak Đoković  je imao pet godina kada ga je "snimilo" oštro oko iskusne Jelene Genčić. Uvek uzdržana, tom prilikom je prokomentarisala: "Ovo je najveći talenat koji sam videla posle Monike Seleš". Jelena Genčić je naš najcenjeniji teniski trener. Trenirala je Moniku Seleš, Ivu Majoli, Mimu Jaušovec, Gorana Ivaniševića. Svojim najvećim teniskim uspehom smatra Novaka Đokovića koji uvek ističe da je sve što zna o tenisu naučio od nje. U priči o tome kako je otkrila popularnog Noleta, Jelena Genčić za magazin „Hello!“ kaže da je sićušnog dečaka prvi put videla na Kopaoniku u teniskom kampu gde je radila, a maleni Novak, tada skijaš, trening je posmatrao viseći na ogradi.
- Početkom devedesetih godina organizovala sam teniski kamp na Kopaoniku. Sećam se da je jedan mali, mršavi dečak visio na ogradi i posmatrao trening. Privukao mi je pažnju i pozvala sam ga da nam se pridruži. Posle prvog treninga rekla sam da će biti svetski šampion - priseća se Jelena.
- Dok su ostala deca jedva čekala da se završi trening, on nije. Bio je neobično dete, sve ga je interesovalo i voleo je da postavlja pitanja. Iz njegovih očiju izbijale su posebne iskre koje su me pogađale. Znao je da mu verujem, podržavala sam ga i motivisala, što mu je ulivalo dodatno samopouzdanje.
- Sa šest godina znao je šta je vizuelizacija, što je nepojmljivo za taj uzrast. Učila sam ga kako da se ponaša, usmeravala ga da uči školu, čita knjige, da pita sve što želi da zna i da gleda edukativne emisije na televiziji. Kupovala sam mu „Politikin zabavnik“ i upoznavala ga sa ličnostima poput Nikole Tesle, Desanke Maksimović, Puškina. Slušao je klasičnu muziku. Uticala sam na njegovo vaspitavanje, a osnovu kulture naučio je od roditelja. Danas je bistar, uspešan i kulturan momak koji pleni na terenu i van njega.
Od ostalih tenisera Novaka ne izdvaja samo talenat, snaga, brzina, taktika i psihička stabilnost već i šarm, duhovitost, a slučajni susret sa svojom "teniskom majkom" ističe u svakom intervjuu, što Jelenu posebno raduje.
- Kada kaže "Ja i danas slušam klasičnu muziku i čitam Puškina", to znači: "Jeco, mislim na tebe". Za mene je i dalje dete, ali i zrela osoba koja ima svoj stav, ponašanje, svestan je svojih postupaka. Na terenu je nesalomljiv, smatram da će narednih pet godina biti prvi reket sveta.
Jelena i Novak se nisu videli četiri godine. Pred odlazak na zasluženi odmor došao je u Beograd u posetu svom najdražem treneru.
-
Sve se dogodilo iznenada, u roku od dva sata. Imala sam trening kada su me pozvali i rekli da Novak želi da me vidi. Uzbuđena, otišla sam kući, a susret je bio dirljiv i emotivan. Doneo mi je pehar sa „Vimbldona, to je naš cilj koji smo ostvarili. Znala sam da će doći kada oseti potrebu i nađe vremena. Nikada mu nisam zamerila što me nije posećivao. Mislima smo uvek jedno uz drugo. Ponosna sam kada kaže da sam deo njegove karijere. Veličanstvenu godinu zaokružio je sa mnom i učinio me najsrećnijom na svetu. Lepo je čuti takve reči i osetiti njegov zagrljaj.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još