Jovan Memedović: Pustolov koji ne poznaje granice

Jovan Memedović: Pustolov koji ne poznaje granice

Autor: | 22/12/2011

0

Autor kultne emisije „Sasvim prirodno” Jovan Memedović, jedan od omiljenih televizijskih voditelja, naročito pripadnicama lepšeg pola, svoju popularnost objašnjava činjenicom da žene više privlače prirodni muškarci od onih koji slepo prate modne trendove. Poznati novinar ne forsira epitet nedostižnog sagovornika, ali njegova "neuhvatljivost" opravdana je čestim putešestvijem po raznim zabitima Srbije, severne Evrope, dalekih azijskih zemalja, gde sreće zanimljive ljude. Ovaj pedesetjednogodišnji Beograđanin škrt je na rečima kada govori o porodici, supruzi Mirjani, grafičkom dizajneru, koju je upoznao u jednoj fiskulturnoj sali i sa kojom ima kćerku Mašu i sina Uroša. U razgovoru za magazin „Hello!“ kaže da je njegova porodica navikla na česta odsustvovanja i da tokom cele godine boravi u pustinji, pećinama, vodi i vazduhu, a da će za promenu Novu godinu dočekati u Beogradu u krugu porodice.
- Porodica je navikla na moje odsustvo i česta putovanja, koja su ponekad i rizična. Tokom cele godine sam na različitim i neverovatnim mestima. Za promenu, ovu novu godinu neću dočekati u nekoj pustinji ili pećini, već u Beogradu. Taj koncept ne menjam godinama - kaže Memedović.
- Radim na televiziji, pa sam u centru pažnje, zato me žene vole. Šta ću, nisam ja kriv, takva me sudbina zadesila. Danas je veliki deficit sasvim prirodnih muškaraca kojih u Srbiji ima, ali se retko viđaju, daleko su od očiju javnosti, retko šetaju centrom grada.
Da nije njega i njegove kultne emisije, većina građana sigurno ne bi ni čula za poluostrvo Čuhotka u dalekom Sibiru i ženu koja živi sa vukovima. Za ovakve pustolovine mnogima je potreban adrenalin.
- Ovaj posao traži koncentraciju i pripremu. Ne pokreće me adrenalin, već dobra priča. Moji koreni su na planini Durmitor, rođen sam u Beogradu, ali se vraćam planinama. Geni me vuku prirodi. Proputovao sam skoro ceo svet, više mi nije bitno mesto u koje odlazim, već tema. Teško bi me neko naterao da ponovo odem u Afriku. Moj pravac je sever, tamo bih živeo, a Afriku mogu i da zaboravim. Nemam listu najlepših mesta, već onih koji su najviše divlji i najudaljeniji. Lepo je tamo gde nema autoputeva i telefonskog signala, gde se ne vidi ni trag od aviona. Malo je takvih predela koji su čisti kao što je Avganistan. Preživeo sam u svim uslovima, a moj specijalitet je preživljavanje u Srbiji.
- Planiram da putujem još deset godina i da, konačno, uključim razum, pa ću birati lagodnija mesta. Uvek tako kažem kada se vratim sa nekog teškog puta i, naravno, odluka brzo padne u vodu. Autorske emisije radim već petnaest godina, imam oko trista dokumentaraca, a ideja i dalje imam na pretek.
Spontanošću u komunikaciji i reporterskim talentom Memedović uspeva da gledaocima nimalo lak posao predstavi kao zabavu i uživanje. Zanimljivu priču sprema i za "najluđu" noć.
- Znao sam šta me čeka i opet sam otišao na sever Rusije, da bih se u gradu Patrozavodsku ukrcao u lađu koja je izgrađena po uzoru na one iz desetog veka. Povukla me je ideja jednog ruskog jeromonaha koji je zamislio da na tri takve lađe stigne čak do Beograda i pređe put od oko pet hiljada kilometara. Bilo je veliko mučenje, bez krova nad glavom, na temperaturi od pet stepeni, uz stalnu kišu. Nemate volje ni za čim, osim da mislite kako da preživite. I uspeo sam, preživeo sam težak put po divljinama Rusije, zajedno sa svojim snimateljem Sonijem Darijevićem. Snimili smo dokumentarac koji se emituje u novogodišnjem programu „Radio-televizije Srbije“.
Popularno lice malih ekrana jedan je od retkih koji je uspeo da spoji ljubav, zadovoljstvo, strast i posao. U planu je i saradnja sa „Discovery“ kanalom.
- Imamo zajedničkih tema, treba samo da završim istraživanje Srbije, koja je puna dobrih priča. Treba samo hrabro otvoriti zakopano blago i istorijske činjenice. Pre toga želim da istrčim ceo maraton od četrdeset dva kilometra, izveslam trku u kanuu, skinem još koji kilogram. Sve ostalo će ići po svom.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti