"Doktor Rej i đavoli": Misterija o slavnom reditelju pretočena u film

"Doktor Rej i đavoli": Misterija o slavnom reditelju pretočena u film

Autor: | 25/12/2011

0

Novi film reditelja Dinka TucakovićaDoktor Rej i đavoli“, koji će biti premijerno prikazan na „Festu“ 2012, okupio je impozantna imena srpskog glumišta. Film govori o slavnom reditelju Nikolasu Reju, koji je sredinom šezdesetih godina proveo nekoliko godina u Beogradu.Režiser je ovo ostvarenje želeo da realizuje još tokom studija, u vreme kada je Rej preminuo. Godinama je detaljno istraživao period koji je kontorverzni holivudski režiser proveo u prestonici tadašnje Jugoslavije. Legendarni  režiser filma „Buntovnik bez razloga“, nekoliko godina koje se opisuju kao „crna rupa“ njegove biografije, živeo je u poznatim beogradskim hotelima. Na poziv tadašnjeg direktora „Avala-filma“ Ratka Draževića, došao je u Beograd u vreme kada je radio na projektu „Doktor Rej i đavoli“. Talentovani umetnik tada je ostavio suprugu Beti i decu i došao u Jugoslaviju, gde je proveo nekoliko godina tokom kojih nije poznato čime se bavio. Njegova porodica u Njujorku, kao i slavni glumac Čarlton Heston, za to vreme su za njim organizovali potragu, čak su zatražili usluge privatnog detektiva. Jedino se zna da je Rej sa Draževićem pokušao da ostvari zajednički projekat - film „Doktor Rej i đavoli“. Ali pojavio se problem. Reditelj je želeo da snimi autorski film, dok je Dražević projekat zamislio kao „balkanski Holivud“ - kostimirani spektakl, te projekat nikada nije završen.
Lik Ratka Draževića, misteriozne ličnosti tog vremena, poveren je Draganu Bjelogrliću, dok će kontroverznog genija tumačiti Pol Leonard Marej. Pored njih uloge imaju i Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić, Slobodan Ćustić i drugi.
- Ovo je ekskluzivna priča o vremenu u kojem je Beograd bio jedan od filmskih centara planete. Danas nije metafora nego i ohrabrenje da istorija može da se ponovi kada to najmanje očekujemo. Moj tim i ja verujemo da je ovo neštošto zanima globalni filmski svet i nudi jedan drugi pogled na Srbiju, koji nije isključivo beda, destrukcija i rat. Srbija, sa svim svojim problemima, bila je i biće divan kutak planete, makar za filmske avanturiste kakav je bio Nikolas Rej - kaže reditelj filma Dinko Tucaković koji naglašava da je ovo „film tajne“ namenjen svim generacijama.
- Ulazimo u tamu spremni na avanturu. Proces mog traganja“ o Rejovom boravku ovde trajao je tri decenije jer ova priča ne postoji ni u medijima, ni u biografijama. Ali napor se isplatio. Ovo je novo poglavlje u biografiji jednog od najvećih umetnika dvadesetog veka. Dragan Bjelogrlić otelovljuje čoveka koji je doveo Reja u Beograd, mogula balkanskog Holivuda Draževića, koji je sebe definisao kao osobu “koja je ljubila hiljadu žena i ubila hiljadu muškaraca”. Reja glumi britanski glumac Pol Leonard Marej. Njih dvojica su sjajan par jer nema Šerloka Holmsa bez doktora Morijartija, ni Reja bez Draževića.
Jedan od zanimljivih likova u filmu je Nada, Draževićeva sekretarica i desna ruka, koju glumi Lena Bogdanović.
- Ona je sekretarica, ali i neko ko drži sve konce “Avala-filma” u svojim rukama, poput vladarke iz senke. Veoma mi je bilo inspirativno da radim na liku koji je zasnovan na autentičnojličnosti, koja nije poznata široj javnosti.  Imala sam dovoljno slobode u kreaciji, ali istovremeno i ograničenja. Saznali smo mnogo toga o njoj -sprijateljila se i sa Rejem, pa je bila rastrzana izmeđustrogog i harizmatičnohšefa Draževića i velikog umetnika Reja, koji je fascinira i koji je čudak, i dolazi iz nedovoljno poznatog sveta - kaže lepa glumica i otkriva da je film rađen na beogradskim i crnogorskim lokacijama.
- Snimanje jebilo lako, bez tenzije. Bili smo kao dobro uštimovan orkestar. Kada se svezavršilo, rekli smo Dinku: “Mi bismo još da snimamo”. Sa Dinkom je bilo sjajno raditi. Ranije smo se znali iz viđenja, a sada sam imala vremena da upoznam i njegovu divnu porodicu, suprugu Maju i kćerku  Lanu, tako da smo se sprijateljili.
Dragan Bjelogrlić je uživao tokom snimanja.
- Uvek sam voleo da igram kontroverzne likove, a Dražević to svakako jeste. On je, sigurno, jedna od najzanimljivijih pojava, ne samo u istoriji domaće kinematografije već i u našoj novijoj istoriji. Provereni kadar Državne bezbednosti, policajac visokog ranga, ratnik, partizan, koji zbog svog hedonističkog pristupa životu dobija zadatak da vodi “Avala film”. Većina njegovih savremenika bi takav potez shvatila kao degradaciju i odlazak u penziju, ali Dražević od “Avale” pravi najveći studio u ovom delu Evrope, dovodi najveća svetska filmska imena u Beograd, zapošljava disidente i u njegovo vreme nastaje čuveni “crni talas”. Osvaja Kan sa “Skupljačima perja”. Impozantno vreme, impozantna figura, za film idealno.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin