Sanja Doležal: Smrt supruga Nenada ostavila je prazninu i u životu i na sceni

Sanja Doležal: Smrt supruga Nenada ostavila je prazninu i u životu i na sceni

Autor: | 21/10/2014

0

Posla 45 godina rada, zagrebačka pop grupa „Novi fosili“ odlučila je da se povuče sa scene. Oproštajnu turneju „Ljubav koja nema kraj“ počeće 25. oktobra koncertom u beogradskom Sava centru, a završiće je krajem iduće godine velikim nastupom u Zagrebu. Sanja Doležal, pevačica jednog od najznačajnijih bendova u bivšoj Jugoslaviji, naglašava da je pravi trenutak da podvuku crtu i zaokruže jedno poglavlje u životu.
Žao mi je što su mnogi našu oproštajnu turneju shvatili tako dramatično. Morate da znate kada je vreme da odete. „Novi fosili“ imaju važnu ulogu u pop muzici na ovim prostorima i bilo bi šteta da se to uruši time što ćemo insistirati da skačemo na bini. Svako od nas ima planove i ideje, čak i neostvarene snove kojima želi da se posveti. Vreme je da kažemo: Hvala na svemu i doviđenja!

Svaki rastanak je emotivan, plašite li se izliva osećanja na koncertima?

- Zasad se dobro držimo, ali ne znamo šta će biti na nastupima. Sigurno će nam najteže biti u Zagrebu. To je, ipak, naš grad. Biće jakih emocija i suza, što za nas nije ništa neobično. Poznata sam kao neko ko može lako da se razneži. Žene u jednom periodu života mogu da zaplaču i uz televizijske reklame.

Šta posebno pamtite iz vremena provedenog u „Fosilima“?
- Teško je nešto izdvojiti, jer je svaki koncert, pesma i susret sa publikom, nešto posebno. Često nas pitaju da li je „Evrosong“ bio kruna naše karijere. Možda jeste u onom smislu da smo izašli na evropsku scenu, ali ništa manje nije bio značajan koncert u nekom selu, koje ne postoji na karti. Znate, kada se ljudi dotaraju, obuku svoja najbolja odela i dođu na vaš koncert u vatrogasni dom ili dom Kulture, veliki je doživljaj i za njih i za vas. Vreme provedeno u „Fosilima“ mi je doneo mnogo lepog, ali ne mogu da kažem da mi je nešto oduzelo. Činjenica je da moj mladalački život nije bio nalik životu mojih prijateljica. Dok su se one družile i studirale, ja sam već bila na turnejama.

Dva puta nedeljno na HRT vodite jutarnji program, jeste li se navikli da rano ustajanje?
- Već od 1992. radim pomalo na televiziji i to mi u ovom periodu života predstavlja izazov. Da mi je neko pre 30 godina rekao da ću raditi jutarnji program, rekla bih da nema šanse da se to desi, jer sam bila spavalica. Ali, kada sam dobila decu, sve se promenilo. Sada ustajem u pola pet, pa na miru popijem kafu. Volim da radim žive emisije, to mi diže adrenalin. Imam još ideja i nadam se da će kriza malo posustati, a televizije početi da proizvode više programa. Finansijska kriza je samo odraz duhovne i moralne krize. Sve dok to ne shvatimo, neće nam biti bolje. Zapadnjački potrošački mentalitet, koji nas je lupio poslednjih dvadesetak godina, doveo je do toga da postanemo jedni drugima daleki i nevažni. Mnogo je bitnije da imate novi ajfon, nove cipele ili skupoceni kaput. Da biste bili zadovoljni potrebna vam je porodica i dobar prijatelj. To stalno govorim svojoj kćerki koja ima 18 godina.

Šta joj još savetujete?

- Govorim joj da sami možemo da odredimo kakav će nam biti dan kada se ujutru probudimo. Bez obzira na to da li napolju sevaju munje, padaju sekire, sija sunce, imate malo novca u novčaniku ili vozite besan auto. Imam dovoljno godina da to mogu da kažem. Učim decu da neguju prijateljstva i da je to mnogo važnije nego da kupe nove cipele. Sve što imate u materijalnom smislu, možete da izgubite u trenu. Ali, ako imate prijatelje koji će vam priskočiti u tom trenutku, to je od neprocenjivog značaja.

Pre dve i po godine preminuo je Sanjin suprug i bubnjar „Novih fosila“ Nenad Šarić. Pevačica kaže da je to nenadoknadiv gubitak:
- Mislim da čovek nikad ne može da se navikne na gubitak bliskih i dragih ljudi. A moram da nastavim dalje. Proveli smo zajedno 24 godine, od toga smo 19 bili u braku. Njegova smrt donela mi je ogromnu prazninu ne samo u privatnom životu, već i na sceni.

Izvor: Novosti
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti