"Kustendorf": Skup filmske i muzičke elite na Mokroj gori

"Kustendorf": Skup filmske i muzičke elite na Mokroj gori

Autor: | 03/02/2013

0


U predivnom etno-selu Drvengradu na Mokroj gori 16. januara otvoren je šešti po redu Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf". U prepodnevnim časovima prvo je bio prikazan film čuvenog poljskog režisera Kšištofa Kišlovskog "Kinoamater".
Uvod u svečano otvaranje na glavnom trgu, na crkvi "Sveti Sava" u Drvengradu, bilo je prikazivanje spektakularne 3D projekcije, koja je oduševila brojne posetioce i goste Festivala.
Specijalna "projekcija" borbe između osnivača i direktora "Kustendorfa" Emira Kusturice i holivudske zvezde Brusa Vilisa prikazana je na velikom platnu. Kusturica je u teškoj borbi pobedio poznatog glumca i pretvorio ga u kokice.
Brojni domaći i strani posetioci su sedam dana, koliko je trajao Festival, uživali u druženju sa poznatim rediteljem koji je, sudeći po prisustvu svih relevantnih svetskih medija, postavio ovu filmsku čaroliju u vrh praznika kinematografije.
Slavna francuska glumica Odri Totu, našoj publici poznata po glavnoj ulozi u filmu "Čudesna sudbina Amelije Pulen", u opuštenoj atmosferi družila se sa oduševljenim obožavaocima.
Za muzički deo programa bio je zadužen orkestar Dejana Petrovića, koji je na najbolji mogući način ljudima iz celog sveta dočarao autentični srpski zvuk trube.
Slavni reditelj, direktor i osnivač Festivala u Drvengradu Emir Kusturica je rekao:
- Mi se borimo za reinkarnaciju filmova kakvi su stvarani sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, filmovi koji su bili spoj prave umetnosti i zabave.
Pri tom je istakao da ljudi vole da dođu na Festival i vide uzbudljive filmove:
- Mi smo jedini festival na koji dolaze već afirmisani umetnici i oni koji su na putu da to budu. Ovo okupljanje je postalo mitsko.
Uvaženom gostu Džimu Jimou uručeno je priznanje pod nazivom "Nagrada za buduće filmove". Vidno uzbuđen i dirnut, gospodin Jimou je zahvalio na toploj dobrodošlici.
Reditelj filma "Zver južnih divljina" Ben Zejtling takođe je oduševljen gostoprimstvom koje je doživeo na Mećavniku. Inače, njegovo debitantsko ostvarenje nominovano je za prestižnu nagradu "Oskar".
Najveće interesovanje izazvao je dolazak prelepe slavne glumice Monike Beluči, što je Festival učinilo još prestižnijim. Dugogodišnja prijateljica Emira Kusturice, kao i svi ostali gosti, prijatno je iznenađena odličnom energijom i talentom mladih umetnika sa kojima se ovde susrela.
- Monika i ja se znamo jako dugo. Ona je odličan začin svakom Festivalu da bi odjek bio što jači.
Predivna glumica nije imala nikakve posebne zahteve, već je uživala u srpskim nacionalnim specijalitetima i domaćoj rakiji. Topao, prijateljski odnos Monike Beluči i Emira Kusturice naveo je mnoge na pomisao, kao što se i spekulisalo, da će verovatno doći do njihove saradnje.
Već neko vreme se očekuje i novo ostvarenje poznatog reditelja Emira Kusturice, koji je tim povodom rekao:
- Moram da priznam da sam jako umoran od svih tih ideja, probaću uskoro nešto da uradim.
Kao i prethodnih godina i ove je "Kustendorf" opravdao očekivanja. Pregršt dobrih ostvarenja, odlična zabava i poučna predavanja filmske elite, obeležili su šesti međunarodni filmski i muzički festival na Mećavniku.

Tekst: Life Content, Jelena Vlahović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin