Osmi Kustendorf završen žurkom za pamćenje

Osmi Kustendorf završen žurkom za pamćenje

Autor: | 17/02/2015

0

U jedinstvenom ambijentu Mokre Gore, u popularnom Drvengradu održan je osmi po redu filmski festival "Kustendorf", koji po tradiciji okuplja odlične umetnike iz sveta "sedme umetnosti", ali i mnoštvo talentovanih muzičara koji svakodnevno prave odličnu atmosferu. Najbolji provod svakako je bio na završnom partiju održanom posle dodele nagrada. Te večeri osnivač ove filmske smotre, naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica potrudio se da svojim gostima priredi slavlje za pamćenje. Mnoštvo muzičara, sa legendarnom pevačicom Lepom Lukić na čelu, stvorilo je sjajnu atmosferu u kojoj su svi uživali.


Uz tradicionalne srpske specijalitete, poput pogače, proje, različitih vrsta mesa i sereva i, naravno, domaću rakiju koja je jedan od zaštitnih znakova festivala, dobar provod se nekako podrazumevao. Među najveselijim gostima bile su glumice Jelisaveta Orašanin i Sloboda Mićalović, koje su bile bez svojih emotivnih partnera Vuka Kostića, odnosno Vojina Ćetkovića, tako da su uživale u pravom devojačkom provodu uz zvuke tradicionalnih domaćih hitova. Ništa manje raspoloženi nisu bili ni ostali gosti, ali ni Kusturica i njegova supruga Maja, koji su se još jednom pokazali kao odlični domaćini i potrudili se da sve njihove zvanice odu sa Mokre gore pune predivnih uspomena.


Veliki razlog za slavlje imali su svakako dobitnici ovogodišnjih nagrada za koje se takmičilo sedamnaest reditelja iz čitavog sveta. "Zlatno jaje" za najbolji film ovog puta pripalo je reditelju Đakomu Abrucezeu za kratkometražni film "Stella Maris". "Srebrno jaje" dobio je naš reditelj Mark Šopić za film "Torba", dok je "Bronzano jaje" otišlo u ruke reditelja Gudmunduru Arnaru Gudmundsona za film "Dolina kitova". Specijalna nagrada žirija pripala je egipatskom reditelju Omaru El Zohairiju za film "Inauguracija javnog toaleta na 375. kilometru", a nagradu "Vilko Filač" za najboljeg direktora fotografije dobila je Ana Marija Viždei za film "Ringišpil". Posebno priznanje "Drvo života" Kusturica je lično uručio francuskoj producentkinji Klodi Osar, koja je uz direktorku Britanskog filmskog instituta Amande Nevil i meksičkog producenta Aleksa Garsije, bila član žirija ovogodišnjeg festivala.


Među gostima Festivala, kao svake godine, bilo je mnogo filmadžija, kao što su Jelena Gavrilović, koja je došla u društvu svog momka, montažera Stevana Markovića, i Nikita Mihalkov, koji gotovo svake godine posećuje čuveni srpski festival. Iako su ovog puta izostale velike svetske zvezde kao što su Džoni Dep ili Monika Beluči, koji su dolazili prethodnih godina, kvalitetni filmovi nisu izostali i zbog toga se osmi po redu "Kustendorf" smatra izuzetno uspešnim.


Ovogodišnje izdanje filmske smotre bilo je zanimljivo po crvenom tepihu, koji je postavljen ispred ulaza u Drvengrad prvi put u istoriji Festivala. Tepih su postavili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i Kusturica, koji su tom prilikom održali inspirativne govore.
- Ovo je prvi festival na Mokroj gori na kome imamo crveni tepih. Ali, nisam ja kriv. Kada sam pozvao ministra Tasovca, rekao mi je: "Prijatelju, bez crvenog tepiha ne dolazim" - rekao je u šali Emir.


Tasovac, koji je zvanično "Kustendorf" proglasio otvorenim, naglasio je:
- Ako je film veći od života, onda je ovaj festival veći od filma.
Već tada se moglo osetiti da će vesela atmosfera obeležiti ovogodišnji festival koji je u svetu postao prepoznatljiv po tome što ima odličan izbor filmova, koji se ističu po svojoj umetničkoj noti.

Piše: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još