4 načina da sredite varenje i ubrzate lenja creva

4 načina da sredite varenje i ubrzate lenja creva

Autor: | 30/12/2013

0

Malo se krećete, jedete s nogu, nervozni ste? Nije ni čudo što imate probleme s varenjem. Međutim, oni mogu lako da se reše. Treba da pijete dosta tečnosti i jedete namirnice bogate biljnim vlaknima.

Da se creva ne bi ulenjila, u njima mora da postoji nešto što ih draži. Ali nedostatak sadržaja koji podstiče creva na kretanje ne znači isto što i nedostatak hrane. Za pokretanje creva potrebno je da hrana koju unosite u organizam sadrži nesvarljive sastojke, koji draže muskulaturu creva na kretanje i tako izazivaju izbacivanje izmeta iz debelog creva. Ti nesvarljivi sastojci hrane su pokožice voća, povrća i žita, tj. celuloza. Ako u hrani nema dovoljno celuloze, onda tanko crevo upije svarljive sastojke hrane, i u debelo crevo ne dolazi dovoljno ostataka i otpadaka koji bi izazvali njegovo kretanje i pražnjenje. Tada dolazi do lenjosti creva ili zatvora.

NE ODLAŽITE PRAŽNJENJE CREVA

Loše životne navike, nedovoljna fizička aktivnost, sklonost da se odlaže pražnjenje creva i prekomerna upotreba laksativa mogu da prouzrokuju zatvor. Crevima nimalo ne prija neuravnotežena ishrana siromašna biljnim vlaknima i zato je veoma važno da obratite pažnju na to šta jedete. Dovoljno je da dnevno unesete od 30 do 35 grama biljnih vlakana, pa da obezbedite pravilan rad crevne muskulature. Ako uz to budete pili dovoljno vode i ne budete jeli na brzinu, ovaj problem će za vas postati prošlost.

ODABERITE ODGOVARAJUĆA VLAKNA

Vlakna su supstance otporne na sokove koji se luče u gastrointestinalnom traktu. Dele se na „rastvorljiva" i „nerastvorljiva". U borbi protiv zatvora najviše će vam pomoći nerastvorljiva vlakna, kao što su celuloza i lignin, sadržani u kupusu, kelju i sličnom povrću. Ona nabubre u dodiru s vodom i izazivaju grčenje crevne muskulature. Rastvorljiva vlakna, kao što je pektin, nalaze se prvenstveno u voću, crnom i belom luku. Ona usporavaju apsorbovanje šećera, masti i holesterola i, uopšteno govoreći, nisu naročito korisna za rad creva. Jedini izuzetak je inulin, kojeg najviše ima u crnom luku i korenastom povrću, koji blagotvorno deluje na crevnu floru i podstiče apsorpciju kalcijuma.

AKO JE VAŠ PROBLEM HRONIČAN

Ako je za vas svaki odlazak u toalet prava drama, a uz to imate i bolove u stomaku, najbolje da se obratite lekaru. On će vam prepisati odgovarajuću dijetu i eventualnu terapiju. U najvećem broju slučajeva biće dovoljno da povećate unošenje tečnosti, vode, čaja, mleka, sokova od voća i povrća i jogurt s aktivnim fermentima, i tako očistite organizam od nagomilanih toksina. Svima se preporučuje da dan započnu sa čašom vode pošto će tako podstaći rad creva.

SREDITE VARENJE

Kajsije + kefir

Oko 50 g sušenih kajsija prvo prelijte toplom vodom pa zatim izmiksajte sa 200 ml kefira i začinite bosiljkom

Banana + jogurt

Izmiksajte manju bananu i 150 ml probiotičkog jogurta, razredite sa 100 ml vode i začinite s malo vanilinog šećera

Šljive + pavlaka

Pomešajte 150 ml ohlađene pavlake sa 50 ml soka od šljiva i kašičicom mlevenog kima

Đumbir + jogurt

U 200 ml probiotičkog jogurta dodajte 10 g sveže izrendanog đumbira, po kašiku limunovog soka i meda

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti