Fudbaler Ronaldo oboleo od Denga groznice

Fudbaler Ronaldo oboleo od Denga groznice

05/01/2012

0

Nekada najbolji fudbaler sveta Brazilac Ronaldo koji je prošle godine okončao svoju igračku karijeru oboleo je od Denga groznice, oboljenja za koje lek još uvek ne postoji, a koje može da bude smrtonosno kod jedan odsto obolelih.
Denga groznica je karakteristična za tropske krajeve i, posle malarije, najopasnija je i najšire rasprostranjena bolest koju prenose komarci.
- Dobro jutro svima. Godinu sam počeo sa Dengom. Hvala svima koji su brinuli o meni, na oporavku sam. U utorak uveče sam pušten na kućno lečenje i nadam se da ću uskoro biti bolje - poručio je pravi Ronaldo preko Tvitera.
Kako lek za ovu groznicu ne postoji, pored transfuzije se primenjuju i tradicionalne metode lečenja kod sličnih simptoma. A simptomi mogu da budu razni. Najblaži oblik groznice podrazumeva pucanje sitnih potkožnih kapilara uz povišenu temperaturu, drugi po težini oblik Denge obolelom donosi i unutrašnja krvarenja, dok dva najteža oblika ove groznice podrazumevaju stanje šoka, bol u stomaku, povraćanje, uvećanje jetre, kao i nemogućnost merenja pulsa i pritiska.

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin