Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade "Žanka Stokić"

Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade "Žanka Stokić"

Autor: | 27/02/2012

0

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta, Ljiljana Blagojević, deseti je jubilarni dobitnik nagrade “Žanka Stokić” - u ponedeljak je jednoglasno odlučio žiri jednog od naših najuglednijih glumačkih priznanja.
- Žanka Stokić predstavlja paradigmu glumačke profesije. Presrećna sam što sam dobila tu nagradu. Primer je osobe koja je krenula od nule i stigla do vrha - kaže popularna glumica.
- Ona je dokaz kako uz vrhunskog umetnika ide i vrhunski čovek, odani rodoljub. Zato je priznanje s njenim imenom velika obaveza, ne samo velika čast.
Dobitnica dodaje da joj je nagrada tim draža što je isključivo esnafska i nema nikakve veze sa politikom:
- To je naš Oskar! Srećna sam što je dodeljuje Narodno pozorište, moja kuća, koje predstavlja duhovnu vertikalu srpskog naroda, “Večernje novosti” - list sa velikim tiražom, kao i grad Požarevac koji nije dopustio da se Žanka zaboravi, opovrgnuvši onu izreku kako niko nije prorok u svom selu. Inače, ta ogrlica prethodnih dobitnica, mojih koleginica, dokazuje da jedno ovakvo priznanje ne čini samo čast onima koji ga stekli, već čast čine i oni njemu...
Od osnivanja, nagradu dodeljuju Narodno pozorište, dnevni list “Večernje novosti” i grad Požarevac, a ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri: predsednik (i inicijator priznanja) Mira Stupica, članovi Dušan Kovačević, Božidar Đurović, Manojlo Vukotić i Dara Džokić.
Ljiljana Blagojević do sada je odigrala više od šezdeset pozorišnih uloga, snimila je više od pedeset filmova, a igrala je i u brojnim popularnim TV serijama. Uručenje nagrade “Žanka Stokić” biće 11. marta, u podne, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Pre ove svečanosti, u Muzeju nacionalnog teatra biće upriličena izložba posvećena Žanki Stokić, pod nazivom “Žanka u mom snu”, autorke Verice Milošević.
Inače, dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić i Mirjana Karanović.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti