Slavica Đukić Dejanović: Glumački debi u predstavi "Sedam"

Slavica Đukić Dejanović: Glumački debi u predstavi "Sedam"

05/10/2011

0

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i potpredsednica Vlade Verica Kalanović igraće, zajedno sa poznatim dramskim umetnicama, u predstavi "Sedam" koja govori o sedam aktivistkinja i boraca za ljudska prava iz celog sveta.
Reditelj i producent ove drame, koja se izvodi kao recital, jeste Heda Kraic Šegren iz Švedske. Ona je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Kragujevca istakla da je premijerno izvođenje predstave "Sedam" u Srbiji zakazano za 21. oktobar, na sceni Knjaževsko-srpskog teatra.
Izražavajući zadovoljstvo što će biti uključena u program obeležavanja 21. oktobra u Kragujevcu, Kraic Šegren je rekla da je u protekle tri godine ova predstava izvedena širom sveta, i da su u njoj igrale kako glumice, tako i političarke. Ova drama tiče se svakoga i u njoj se može prepoznati svaka žena, rekla je rediteljka iz Švedske i dodala da je revolucionarna dokumentarna predstava "Sedam" nastala na osnovu razgovora sa sedam aktivistkinja iz celoga sveta.
Kako je najavljeno, Đukić Dejanović igraće Marinu Pisklakovu-Parker iz Rusije, koja je uprkos ogromnim teškoćama uspela da 1993. u Rusiji pokrene prvi SOS telefon za žrtve nasilja u kući. Inicijativa te Ruskinje prerasla je centar "ANNA", deo koalcije koja je pomogala više od 100.000 ruskih žena.
Kalanovićeva će igrati Hafsat Abiolu, borca za ženska prava iz Nigerije, čiji su roditelji, borci za demokratiju, ubijeni. Abiola je pokrenula Inicijativu za demokratiju, organizaciju koja mladim ženama iz cele Nigerije nudi obrazovanje i obuku iz menadžmenta.
Kambodžansku aktivistkinju Mu Sokua igraće glumica Svetlana Bojković, dok će Mirjana Karanović dočarati lik Muhtar Mai, aktivistkinju iz Pakistana, koja je, u znak osvete za uvredu časti, postala žrtva grupnog silovanja i bila primorana da u pocepanoj odeći prođe kroz svoje selo. Njena priča je došla na naslovne strane širom sveta, jer je Muhtar, umesto da prema običajima svoga naroda sebi oduzme život, silovatelje izvela pred sud.
Glumica Gorica Popović tumačiće Inez Mekormak iz Severne Irske koja se bavi pitanjima prava žena i ljudskim pravima. Faridu Azizi iz Avganistana, koja se tokom vladavine talibanskog režima borila protiv ugnjevatanja i marginalizovanja žena, igraće glumica Ana Todorović, dok će glumica Isidora Rajković igrati Anabelu de Leon iz Gvatemale kojoj su pretili smrću zbog njene borbe protiv korupcije i za prava siromašinih, pre svega, žena.
Posle premijernog izvođenja u Kragujevcu predstava će 25. oktobra biti prikazana u Beogradu, u Atelju 212.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Najnovije vesti