Olivera Kovačević: Lako se odričemo tradicije

Olivera Kovačević: Lako se odričemo tradicije

Autor: | 05/10/2012

0

I u petoj sezoni emisije “Da, možda, ne” na RTS 1 urednik i voditelj Olivera Kovačević analiziraće aktuelne ljude i događaje, tražiti konkretne odgovore na pitanja i direktno i otvoreno insistirati na istini.
Koncept emisije, nekoliko kompetentnih gostiju, statistički podaci, publika u studiju, uključenja drugih sagovornika, Kovačevićeva neće menjati.
- U Srbiji se olako odričemo tradicije i stalno bi nešto da menjamo. Priznajem i mene to grize, ali se uzdržavam - kaže Olivera, ali i otkriva:
- Svakako da ćemo nešto osvežiti, da će biti nekih promena, kao što ih je i prethodnih godina bilo. Međutim, ne bih volela da to bude radikalno. S jedne strane, stoji problem siromaštva naših televizija, a s druge, nedostatka hrabrosti da se iskorači u nešto drugačije. Nadam se da ću se odupreti i jednoj i drugoj opasnosti.
Leto nam je donelo mnoštvo promena na našoj društveno-političkoj sceni. Da li vam je nedostajala emisija?
- Ponekad je distanca važna kao i uključenost. Naravno, imam potrebu da ponekad nešto kažem, ali postoje i drugi kanali, osim moje emisije, koje sam koristila.
U kakvom raspoloženju danas dočekujete nove teme i goste?
- Situacija na političkoj sceni je promenjena, nadam se da će to biti novi podstrek za zanimljive debate u emisiji. Nažalost, situacija u zemlji je previše loša, da bih se radovala lošim vestima, za koje se često neosnovano govori da su zapravo dobre za novinarsku profesiju. Moje iskustvo je takvo da se više radujem mirnim vremenima i temama koje nisu velike i presudne, a koje čine ljude boljim. Međutim, ostaje mi da osluškujem šta se dešava oko mene i da to izrazim u TV formi.
U Jutarnji program RTS uneli ste senzibilitet vaše večernje emisije. Spontano ili namerno?
- Nisam ja tu ništa naročito menjala, taj koncept Jutarnjeg programa postoji na RTS kao aksiom. Izgleda da je karakter sudbina i da je to jedino što je bilo drugačije od uobičajenog. Naišla sam na nove ljude željne novih impulsa i osveženja, koji su mi pružili iskrenu i punu podršku i pomoć. Moja uža ekipa saradnika iz emisije “Da, možda, ne” je takođe uživala u promeni. Svi smo se dobro naradili, osetili muku ranog ustajanja ali i silno se zabavili, jer je forma Jutarnjeg programa dinamična i otvara razne mogućnosti. Najviše smo se radovali muzičkom delu emisije, a tek sekundarno onom ozbiljnijem, oličenom u političarima i ostalim gostima. Pravo otkriće nam je bila moderna etno muzika, poput one koju izvodi Danica Krstić ili “Vrelo”.
Vođenje emisije “Da, možda, ne” Olivera Kovačević tretira kao stvar dramaturgije i priznaje da joj pripreme oduzimaju mnogo više energije:
- Naročita muka je danas odabrati pravu temu i nagovoriti goste da učestvuju u emisiji. Teško je skupiti sagovornike, političari su uglavniom stari znanci. Mnogo je lakše prikupiti podatke i spremiti se za dijalog. Odavno već ne spremam pitanja za emisiju, upoznajem se sa temom i očekujem od sebe da budem ravnopravan sagovornik - kaže autorka.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti