Emir Kusturica: Novi filmski projekat

Emir Kusturica: Novi filmski projekat

Autor: | 29/09/2011

0

Kadrovima koji su u sredu snimljeni u trebinjskom selu Uvjeća, najpoznatiji srpski režiser Emir Kusturica počeo je snimanje desetominutnog dela filma o sedam svetskih religija. Ovaj internacionalni projekat snima sedam režisera, o isto toliko religija, a deo koji se odnosi na pravoslavlje poveren je Kusturici. Osim što je režiser, Kusta je i jedini glumac u igrano-dokumentarnom filmu. On glumi monaha koji, kad završi redovne aktivnosti u manastiru, natovari dva velika ruksaka kamenja i ritualno se penje na brdo, vukući kamenice koje mu usput ispadaju, pati se i jedva ide, a kad stigne na vrh brda, isplače se, istovari kamenje i vrati se nazad. Po Kusturici ovaj pravoslavni Sizif na poseban način izražava suštinu naše religije.  Snimanje se završava narednog petka, a osim u Uvjeći, lokacije su i brdo Strač iznad Trebinja, sa impozantnom austrougarskom kasarnom i manastir Tvrdoš.
Kusturica je bio vrlo tajanstven i nije hteo da otkriva više detalja o filmu, ali je nagovestio da će i u selu Uvjeće, u kome su sve kuće pokrivene kamenom, uraditi nešto poput projekta Kamengrad u Višegradu:
- Ne mogu sada da govorim o tome jer sam u žurbi, u svakom slučaju mogu da vam kažem da ćemo u budućnosti ovde nešto odraditi.

Izvor: Novostionline

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin