Karađorđevići nisu pozvani na venčanje princa Harija i Megan Markl

Karađorđevići nisu pozvani na venčanje princa Harija i Megan Markl

Autor: | 17/05/2018

0

Jedan dan nas deli od, kako se mesecima najavljuje, venčanja godine, svadbe američke glumice Megan Markl i princa Harija u zamku u Vindzoru u Engleskoj. Poznato je da će na velikom spektaklu biti prisutno 600 gostiju, ali među njima neće biti našeg prestolonaslednika Aleksandra II Karađororđevića i njegove supruge princeze Katarine Karađorđević.

Dolazak bračnog para Karađorđević na venčanje mlađeg sina princa od Velsa i pokojne princeze Dajane očekivao se najviše zbog kumstva koje ih povezuje sa britanskim kraljevskim dvorom, odnosno sa britanskom kraljicom Elizabetom II.

Pitali su prestolonaslednika zbog čega poziv nije stogao na adresu Belog dvora.

- Bili smo na venčanju princa Vilijama, ali ovog puta venčanje princa Harija ne obuhvata kraljevske porodice iz inostranstva - rekao je Aleksandar II Karađorđević.

Ko je onda pozvan na venčanje decenije i po kojim kriterijumima su birani gosti?

U najavama venčanja, svadba Megan i Harija označena je kao privatni, a ne kao državni politički događaj, a na spiskovima zvanica članovi kraljevskih porodica nisu naznačeni. Na listama gostiju izdvajaju se ljudi najbliži britanskom dvoru, članovi njihove familije i prijatelji, među kojima su i najbliži rođaci princeze Dajane.

Nema na listama zvanica ni političkih lidera, a poziv upućen Mišel i Baraku Obami posmatra se isključivo kao prijateljski poziv. Izostanak Melanije i Donalda Trampa, prve dame i predsednika Amerike, objašnjava se takođe, "privatnim" karakterom događaja.

Venčanje vojvotkinje i vojvode od Kembridža 2011. u Vestminsterskoj opatiji je, sudeći po listi zvanica, bilo zvaničnije i na njemu su Karađorđevići bili među zapaženijim gostima. Dolazak prestolonaslednika i njegove supruge u London domaća javnost je ispratila sa velikom pažnjom.

A to što ih nećemo gledati u subotu na venčanju u Engleskoj, nije prvo "iznenađenje" u njihovim odnosima sa britanskim dvorom. Podsećanja radi, na venčanju princa Filipa i Danice Karađorđević, u oktobru prošle godine u Beogradu, nije se pojavio nijedan član britanske kraljevske porodice, iako se zbog kumovskih veza očekivao dolazak Elizabete II, ali i princa Čarlsa.

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images

Slične Vesti