Pobuna u Hrvatskoj zbog pesme za Evrosong, ali Nina ne haje

Pobuna u Hrvatskoj zbog pesme za Evrosong, ali Nina ne haje

Autor: | 15/03/2016

0

nina kraljic instagram

Hrvatsku će ove godine na takmičenju za pesmu Evrovizije predstavljati Nina Kraljić sa pesmom "Lighthouse". Iako joj prognoziraju veliki uspeh i na kladionicama zauzima visoko treće mesto, pesma je naišla na neodobravanje dela hrvatskih kompozitora i javnosti.

Hrvatsko društvo kompozitora (HDS) reagovalo je saopštenjem pobunivši se što pesma nisu napisali hrvatski, već strani autori.

- Neprijatno nas je iznenadila i razočarala informacija o presedanu koji je učinila Hrvatska radio-televizija. Nakon 60 godina, Hrvatska se na Evrosongu neće takmičiti hrvatskom pesmom, već pesmom stranih autora - navodi se u saopštenju, i dodaje da postoje bar tri razloga zbog kojih smatraju da je to nedopustivo jer kako navode "Hrvatska ima svoju muzičku industriju, koja je uspešna u zemlji i inostranstvu, jer se na taj način šteti nacionalnoj ekonomiji, kao i jer se time u bescenje prodaju hrvatski identitet i domoljublje."

- Bez želje da budemo destruktivni i da mladu i talentovanu Ninu Kraljić na njenom prvom međunarodnom angažmanu opteretimo skandalom, poželećemo joj sreću i uspeh s pesmom "Lighthouse". Ali, apelujemo na odgovorne ljude HRT-a da narednih godina bolje osveste svoju ulogu nacionalne javne televizije i da prilikom izbora pesme za Evrosong posegnu za nacionalnim resursima i ljudima koji ih čine - zaključuje HDS.

Ovim povodom oglasila se i pevačica, koja je na Fejsbuku burno reagovala zbog ovih kritika.

- Ono što je neverovatno je da pesmu plaćam ja, pa argument apsolutno pada u vodu! Ja od toga zarade nemam i što se mene tiče bitnija mi je Hrvatska. I da, nemate pravo da opterećujete izvođača unutrašnjom politikom. Kakve veze ima nacionalno domoljublje sa ovim? Sve što radimo, radimo za što bolji plasman i biramo stoga tada najbolje dobijenu pesmu, ne biramo muziku po nacionalnostima, to je apsolutna sramota. Ubijate ono što je muzika: univerzalni jezik i zajedništvo. Sami ste priznali da hrvatski kompozitori često šalju pesme izvan hrvatskih granica. Zašto je problem obratno? Samo mi imamo problem sa uspehom čini se i uvek smo najveći kritičari. Napisali bismo koliko smo hrvatskih pesama dobili na ponudu ove godine, ali me sram. Sramota me i pričati o domoljublju na ovakav način. Ja, koja sam od starta pričala kako se želim baviti našom etno baštinom. Sramota me nakon milion pregleda uopšte ovo i pisati. Strašno umara ova konstantna negativa, kritikovanje i egoizmi umesto da nam svima u cilju bude jedno. I molim vas nemojte govoriti da ne želite nanositi štetu kad je nanosite, umesto da se posvetite pravom radu, a ne pričama!

Komentari (0)

Loading
, Foto:Printscreen hellomagazin