Kako do holivudskog osmeha: Top 3 saveta za lepe i zdrave zube

Kako do holivudskog osmeha: Top 3 saveta za lepe i zdrave zube

Autor: | 01/06/2021

0

Savršeni zubi otvaraju sva vrata, a ako ste razmišljali o „renesansi“ ovog dela lica, predstavljamo vam metode koje daju najbolje i najduže rezultate

Posle više od godinu dana izolacije, renoviranje životnog prostora nije jedino što bi trebalo da se nađe na listi zadataka. Mnogi su već sredili dom, iskoristivši višak slobodnog vremena u karantinu. Pred povratak u normalan život, na šta, svi se nadamo, nećemo još dugo čekati, nije loše razmisliti o još nekim “renesansama”. Na primer, o kozmetičkom tretmanu zuba.

Zubi nisu samo ogledalo našeg zdravlja već i samopouzdanja. Loša oralna higijena smanjuje intenzitet osmeha, niko ne voli da se smeje ako mu nešto nedostaje u vilici, zar ne? Ako je verovati stomatološkom kartonu nacije, u zubarske ordinacije provirujemo tek kada nas muka natera, odnosno kada zaboli zub. Neko se javi na vreme, neko kada više nema vremena za popravku. Zbog toga decu od malih nogu treba učiti da su četkica i pasta važan dnevni ritual, pokazati im kako se pravilno koriste i objasniti da je strah od svih onih zujalica u zubarskoj “kancelariji” apsolutno neopravdan.

Pročitajte: Tajna Sanje Marinković - Donesite odluku kao ja i sačuvaćete mentalno zdravlje

Verovali ili ne, više od polovine svetske populacije nije zadovoljno stanjem svojih zuba. Među glavnim problemima je gubitak sjaja i slabljenje boje. Nekad su bili biserno beli, danas ne smete da se nasmejete... Duvan, gazirana i alkoholna pića, način ishrane, godine, a pre svega zanemarivanje osnovne higijene glavni su krivci što nijansa postaje tamnija. U ponudi su razni “narodni lekovi” za “kućno” izbeljivanje zuba, ali stručnjaci savetuju da se to ne radi. Nije pametno ni poručivati sredstva koja se reklamiraju po internetu.

‒ To je posao koji treba prepustiti profesionalcima. Ne znate koliko su kvalitetni proizvodi koji se nude u raznim oglasima, niti kakve sastojke sadrže. Možete da napravite više štete nego koristi, zato je bolje ne rizikovati – kaže doktorka Kamila Azimova, specijalista za stomatološku kozmetiku.

Getty Images

 

Izbeljivanje zuba

Ova mikroinvazivna intervencija nije štetna ukoliko se izvodi pod kontrolom stručnog lica. Preparati sadrže fluor, pa zubi posle procedure imaju bolju mineralnu podlogu i otporniji su na karijes. Sredstva nove generacije su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida, a tehnika se zasniva na oksidaciji. Stvaraju se molekuli koji reflektuju manje svetlosti, čime se ostvaruje efekat izbeljivanja. Kada se uklone površinske mrlje i nečistoća, ponovo ćete imati blistav osmeh.

Važno je da narednih nekoliko dana tretman nastavite sami, kod kuće, koristeći specijalnu pastu. Doktor će proceniti osetljivost vaših zuba i na osnovu toga odrediti koju količinu paste bi trebalo da nanesete. Ako se sve izvede kako treba, intenzivno bela boja na zubima će se zadržati najmanje šest meseci. Oni koji žele da prolongiraju efekat moraju da obrate pažnju na životne navike. Doktor će im svakako reći da zaborave na cigarete, alkohol i kafu u neograničenim količinama.

Savršeni zubi - Ogledalo zdravlja i samopouzdanja

Getty Images

 

Nevidljiva proteza

Iako su proteze i dalje najbolji način za ispravljanje zuba, ovaj klasični metod nije baš popularan kada se nađemo u ozbiljnijem životnom dobu. Srećom, medicina napreduje, pa danas imamo na raspolaganju i “nevidljive” proteze, odnosno folije koje se primećuju samo ako se neko dobro zagleda u vaše zube. Napravljene od providnog materijala, potpuno su neupadljive i veoma lagane, a ne morate da gubite vreme na čišćenje jer se menjaju na nedeljnom nivou. Preporuka je da ih nosite najmanje dvadeset sati dnevno i da ih skidate pre nego što sednete za sto da jedete ili pijete bilo šta osim obične vode.

Doktorka Rona Eskader tvrdi da metod nije bolan, osim ako nemate baš osetljive zube. To je više blaga neprijatnost, koja traje dva, tri dana, dok se ne naviknete. Pored vizuelnog momenta, nevidljive proteze su odličan izbor i zato što se neće desiti da slučajno “očešete” jezik o njih. Nose se od tri meseca do tri godine, u zavisnosti od stepena “krivine”.

Pročitajte: Zubobolja tokom Covida 19

Getty Images

 

Transfomersi

Zubi niču dva puta u toku života, i to, kao što znamo, u najranijim godinama. Posle toga, kada ih jednom izgubimo, više neće moći da izrastu. Bar ne sami od sebe. Postoje implanti koji ih savršeno menjaju, a imate mogućnost da ugradite i potpuno novu vilicu. Ako izaberete porculanske zube, dakle one najkvalitetnije, spremite malo bogatstvo.

U trendu je i kompozitni materijal za lepljenje, koji se ranije uglavnom koristio za bele plombe, za destrukciju izazvanu karijesom ili saniranje preloma. Sada se ove fasete, tanke keramičke ljuspice, koriste i za popunjavanje razmaka između zuba. Prekrivaju vidljive površine pružajući im lepši oblik i boju. Za razliku od ostalih tretmana, dovoljno je da u famoznu zubarsku stolicu sednete samo jednom, a ceo proces traje prilično kratko. Imaćete idealne zube dok škljocnete vilicom.

Ugrađivanje implantata radi se uz anesteziju, dok je kompozitni metod potpuno bezbolan. I tri puta jeftiniji. Što je takođe veoma važno, rezultati su dugovečni – mirni ste sledećih pet godina, najmanje. Međutim, neko vreme posle tretmana morate da pazite. Manje crvenog vina, nikotina, čaja, crne kafe, a više brige o higijeni usne duplje.

Pre nego što se odlučite za neki od ovih “kozmetičkih zahvata” konsultujte se sa svojim stomatologom.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti