Najzdravije i najčešće upotrebljavano povrće u jelima naših domaćica je narandžasti koren hranljive biljke, koja puca pod zubima, a skuvana topi se u ustima.
Reč je o šargarepi, povrću bogatom vitaminima i mineralima, ugljenim hidratima i proteinima, koje sadrži veliku količinu vlaknastih materija, što stvara osećaj sitosti, koji joj daje izuzetnu hranljivu vrednost. Njen najdragoceniji sastojak je beta-karoten, zbog čega ima karakterističnu narandžastu boju.
Od davnina šargarepa se smatra važnom namirnicom na svakoj trpezi, a potonja istraživanja otkrila su u čemu je tajna njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.
Osim što je odličan saveznik u borbi za lepši ten i izgled kože, šargarepa je i odgovorni čuvar zdravlja, jer štiti kožu od štetnog uticaja sunca i vetra, dobro utiče na vid i poboljšava ga, podstiče fizički razvoj dece, jača kosti i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, a odlične rezultate daje i u lečenju urinarnih infekcija, zapaljenja grla i gnojnih angina.
Lakše se vari u tečnom stanju, a dovoljno je konzumirati samo decilitar soka od ceđene šargarepe dnevno. Lekari savetuju da se prilikom ispijanja zadrži u ustima desetak sekundi, pa onda proguta, jer ubija bakterije. U kombinaciji sa cveklom i jabukom odlična je za jačanje imuniteta i pruža trenutni osećaj osveženja.
Odličan saveznik u postizanju preplanule boje kože je beta-karoten, najdragoceniji sastojak šargarepe. Reč je o antioksidansu, koji se u jetri pretvara u vitamin A, a ljudski organizam prepoznaje ga kao snažnog čuvara imunološkog sistema. Njegovim unošenjem poboljšava se pigmentacija kože, koja tamni brže nego inače, a boja se duže zadržava.
Uz to, balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće i podstiče regeneraciju ćelija, pa se naročito preporučuje devojkama kao prevencija, odnosno ženama kao saveznik u borbi protiv bora, a rezultat je nežna i glatka koža. Beta-karoten se najbolje apsorbuje iz sirove rendane šargarepe.
Šargarepa je najhranljivija kada se konzumira skuvana na pari. Svojim sastavom pospešuje probavu, pa je nutricionisti preporučuju kao odličan sastojak za detoksikaciju organizma. Uspešno se obračunava sa osećajem umora i poboljšava koncentraciju, zbog čega je idealna užina tokom učenja ili na poslu.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)