Divno i zanimljivo: Ovo su legende o početku ukrašavanja jelke

Divno i zanimljivo: Ovo su legende o početku ukrašavanja jelke

Autor: | 30/12/2016

0

Proslava Nove godine i Božića ne može se zamisliti bez okićene jelke. Svetlucavi ukrasi, živopisne trake, mašnice i svećice unose radost i veselje u dom svih onih koji slave ove praznike, bilo po Gregorijanskom, bilo po Julijanskom kalendaru.

Međutim, daleko pre pojave hrišćanstva, zimzeleno drveće i biljke su imali poseban značaj za brojne civilizacije širom sveta, naročito u zimskom periodu. Kao što se danas u vreme novogodišnjih praznika kite borovi, smreke i jele, tako je u drevna vremena postojao ritual vešanja grana zimzelenog drveća iznad vrata i prozora. A sve to jer se verovalo da ove biljke pružaju zaštitu od bolesti, zlih duhova, veštica i vilenjaka…

Legende o početku ukrašavanja jelke

Ne zna se pouzdano kada i ko je započeo tradiciju ukrašavanje novogodišnje jelke, ali se kroz istoriju razvilo nekoliko teorija, više legendi, koje se vezuju za ovaj običaj.

Sveti Bonifacije

Jedna od najstarijih legendi se vezuje za osmi vek i svetog Bonifacija, britanskog misionara koji je širio hrišćanstvo u Franačkom kraljevstvu, odnosno na području današnje Nemačke. Naime, priča kaže da je jednog dana naišao na grupu pagana koja je nameravala da žrtvuje dečaka u slavu hrasta (pagansko božanstvo). U silnom besu, a i kako bi sprečio ubistvo mladića, posekao je „božanski“ hrast. Iz njegovog korenja, na nevericu svih prisutnih, nikla je mlada jela. Sveti Bonifacije je ovo čudo protumačio kao znak od boga, a jelku hrišćanskim simbolom, te su je njegovi sledbenici ukrasili svećama kako bi noću mogao paganima da propoveda o hrišćanstvu.

Martin Luter

Druga teorija se vezuje za protestantskog reformatora Martina Lutera i 16. vek. Legenda kaže da je jedne predivne Badnje večeri, šetajući šumom ugledao kako se grane četinara, otežale od snega, svetlucaju pod sjajem zvezda i mesečine. Zadivljen ovim prozorom, odlučio je da iseče drvo, odnese ga kući i ukrasi svećama, kako bi makar delimično u svoj dom uneo lepotu koju je doživeo i tako svečano proslavio Hristovo rođenje.

Koje su još legende zbog kojih i danas kitimo jelku, možete saznati i pročitati klikom na ovaj link!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock