Sastojci:
500 g lisnatog testa
400 ml slatke pavlake
Za fil:
1 l mleka
4 jajeta
150 g šećera
120 g oštrog brašna
2 vanil-šećera
Za čokoladni preliv:
150 ml slatke pavlake
60 g čokolade za kuvanje
3 kašike tamnog eurokrema
Priprema:
Lisnato testo podeliti na dva dela, pa svaki deo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik 35x25 cm. Tepsiju izvrnuti i prekriti papirom za pečenje, pa naneti na nju koru od lisnatog testa. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U šerpu sipati 9 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Žumanca umutiti sa 75 g šećera, dodati 1 dl mleka i oštro brašno, te sve zajedno izmiksati. U smesu od žumanaca postepeno dolivati ključalo mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom je vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati preostali šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. Šam od belanaca dodati u vreo fil i polako promešati varjačom.
4. U dublju tepsiju staviti jednu pečenu koru, preliti je filom i poravnati, pa ostaviti da se ohladi.
5. Posebno pripremiti čokoladni preliv. Sjediniti izlomljenu čokoladu za kuvanje, slatku pavlaku i eurokrem, pa zagrevati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa. Preko ohlađenog fila preliti čokoladnu smesu i ostaviti da se ohladi.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati preko čokoladnog fila i prekriti korom od lisnatog testa.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Danas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte višePoslastica dana: Kolač od 3 nespojiva sastojka po receptu Slobe Stefanovića
Recept Slobodana Stefanovića za susam keks
02/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)