Sastojci:
500 g lisnatog testa
400 ml slatke pavlake
Za fil:
1 l mleka
4 jajeta
150 g šećera
120 g oštrog brašna
2 vanil-šećera
Za čokoladni preliv:
150 ml slatke pavlake
60 g čokolade za kuvanje
3 kašike tamnog eurokrema
Priprema:
Lisnato testo podeliti na dva dela, pa svaki deo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik 35x25 cm. Tepsiju izvrnuti i prekriti papirom za pečenje, pa naneti na nju koru od lisnatog testa. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U šerpu sipati 9 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Žumanca umutiti sa 75 g šećera, dodati 1 dl mleka i oštro brašno, te sve zajedno izmiksati. U smesu od žumanaca postepeno dolivati ključalo mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom je vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati preostali šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. Šam od belanaca dodati u vreo fil i polako promešati varjačom.
4. U dublju tepsiju staviti jednu pečenu koru, preliti je filom i poravnati, pa ostaviti da se ohladi.
5. Posebno pripremiti čokoladni preliv. Sjediniti izlomljenu čokoladu za kuvanje, slatku pavlaku i eurokrem, pa zagrevati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa. Preko ohlađenog fila preliti čokoladnu smesu i ostaviti da se ohladi.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati preko čokoladnog fila i prekriti korom od lisnatog testa.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)