Da li ste znali...
… da prirodno prisutni šećeri nisu zdraviji od dodatih (slobodnih) šećera?
Šećeri se ponekad označavaju kao „prirodni“ ili „dodati“ i ti se izrazi dovode u vezu sa „više ili manje zdravim šećerima“, ali neispravno je označavati šećere na taj način. Radi se o tome da su dodati šećeri dobijeni ili proizvedeni iz prirodnih izvora, na primer glukoza ili fruktoza iz meda ili povrća, laktoza iz mleka i mlečnih proizvoda, saharoza iz voća, šećerne trske ili šećerne repe. To znači da je struktura svih šećera ista, nezavisno od toga da li je na primer prisutna prirodno u voću ili dodata prilikom pravljenja kolača.
… da nije moguće biti zavistan od šećera?
…da šećer ne izaziva hiperaktivnost?
Mnogi roditelji veruju da šećer doprinosi hiperaktivnosti kod dece, međutim za tu tvrdnju ne postoje naučni dokazi. S druge strane ova asocijacija je duboko ukorenjena u uverenjima roditelja. Kao što je pokazala jedna studija, roditelji dece kojima je rečeno da su njihova deca pila sokove koji sadrže šećer su ocenili ponašanje svoje dece hiperaktivnijim dok su deca u stvari pila pića koja nisu sadržala šećer.
… da je šećer glavna hrana za naš mozak i naše mišiće?
Ugljeni hidrati imaju važnu ulogu u našem telu, a naš mozak zavisi od stalnog dotoka glukoze iz krvotoka. Mozak odraslog čoveka koristi oko 140 grama glukoze dnevno, što može iznositi do polovine ukupnog dnevnog unosa ugljenih hidrata. Postoji nekoliko studija koje su pokazale da je unos hrane bogate ugljenim hidratima ili pićima koja sadrže šećer povezan s poboljšanjem pamćenja, reakcija na nadražaje, koncentracije i drugih mentalnih funkcija te da smanjuje osećaj umora.
… da šećer ne uzrokuje dijabetes?
… da nije moguće biti zavistan od neke hrane?
Iako se zavisnost od hrane često navodi kao uzrok povećanja slučajeva gojaznosti, naučna istraživanja otkrila su da osobe s prekomernom telesnom težinom ne pokazuju bihevioralne ili neurobiološke znakove karakteristične za zavisnost. Veruje se da važnu ulogu kod većine osoba koje su sklone prejedanju ima okolina, odnosno dostupnost prijatne i ukusne hrane i pića, te snažna kultura konzumacije hrane koja podstiče na prejedanje.
Autor: Life Content
Foto: Guliver / Thinkstock
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)