Ukusi Evrope: Tradicionalna jela evropskih zemalja

Ukusi Evrope: Tradicionalna jela evropskih zemalja

Autor: | 24/05/2015

0

Ukoliko se nađete u nekoj od ovih zemalja evo šta obavezno treba da probate.

Austrija

Bečka šnicla popularna je svuda, ali ona je najprepoznatljivije jelo u Austriji. Poslužuje se kao glavno jelo, a ako je naručite negde u Beču, budite uvereni da će biti veća od tanjira i biti poslužena s brdom prženih krompirića.

Belgija

Moules–frites naziv je najpopularnijeg belgijskog jela, a verovali ili ne ono se sastoji od dagnji i zaštitnog znaka belgijske kuhinje - pomfrita. Ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija!

Bugarska

Ovo predelo popularno je i kod nas, ali korene vuče iz Bugarske. Reč je naravno, o šopskoj salati. Paradajz, paprika, krastavci, luk, sir - neki su od glavnih njenih sastojaka.

Kipar

Na otoku podeljenom između Grčke i Turske, najpopularnija je hrana halloumi s lubenicom. S obzirom da se pitate šta je uopšte halloumi, recimo kako je reč o posebnom kiparskom siru. Jelo služi kao užina, dok čekate glavni obrok.

Češka

Dobro su poznate i knedličke, ali najpoznatija je svičkova. Reč je o govedini koja se marinira minimalno 24 sata, a poslužuje se naravno, kao glavno jelo. Ako je naručite u Pragu, nećete pogrešiti.

Danska

Frikadeller je ime najpoznatijeg danskog jela. Reč je o mesnim, najčešće svinjskim ćufticama, koje se serviraju uz paradajz, kupus i pirinač.

Estonija

Nacionalno estonsko jelo zove se rosolje, a reč je o kombinaciji rotkvica i krompira. Služi se naravno kao prilog jer je to salata, a u nju se još mogu dodati jaja ili jabuke.

Finska

Teško je ovo napisati a kamoli izgovoriti, finsko najpoznatije jelo zove se poronkaristys. Radi se o narezanim komadima mesa, obično govedine, koji se jedu uz pire i luk.

Francuska

Majstori kuvanja posebno se ponose jelom pot au feu. Poslužuje se kao glavno jelo, a jednostavno rečeno - radi se o govedini kombinovanoj s povrćem.

Nemačka

Kod Nemaca reč je o govedini mariniranoj 3–4 dana. Uz nju ide povrće i razni začini, a oni koji su ovo probali kunu se kako je jelo divno. Ime ovog specijaliteta glasi - Sauerbraten.

Izvor: Punkufer

Foto: freedigitalphotos.net/by akeeris

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: jelo kultura