Ukoliko se nađete u nekoj od ovih zemalja evo šta obavezno treba da probate.
Austrija
Bečka šnicla popularna je svuda, ali ona je najprepoznatljivije jelo u Austriji. Poslužuje se kao glavno jelo, a ako je naručite negde u Beču, budite uvereni da će biti veća od tanjira i biti poslužena s brdom prženih krompirića.
Belgija
Moules–frites naziv je najpopularnijeg belgijskog jela, a verovali ili ne ono se sastoji od dagnji i zaštitnog znaka belgijske kuhinje - pomfrita. Ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija!
Bugarska
Ovo predelo popularno je i kod nas, ali korene vuče iz Bugarske. Reč je naravno, o šopskoj salati. Paradajz, paprika, krastavci, luk, sir - neki su od glavnih njenih sastojaka.
Kipar
Na otoku podeljenom između Grčke i Turske, najpopularnija je hrana halloumi s lubenicom. S obzirom da se pitate šta je uopšte halloumi, recimo kako je reč o posebnom kiparskom siru. Jelo služi kao užina, dok čekate glavni obrok.
Češka
Dobro su poznate i knedličke, ali najpoznatija je svičkova. Reč je o govedini koja se marinira minimalno 24 sata, a poslužuje se naravno, kao glavno jelo. Ako je naručite u Pragu, nećete pogrešiti.
Danska
Frikadeller je ime najpoznatijeg danskog jela. Reč je o mesnim, najčešće svinjskim ćufticama, koje se serviraju uz paradajz, kupus i pirinač.
Estonija
Nacionalno estonsko jelo zove se rosolje, a reč je o kombinaciji rotkvica i krompira. Služi se naravno kao prilog jer je to salata, a u nju se još mogu dodati jaja ili jabuke.
Finska
Teško je ovo napisati a kamoli izgovoriti, finsko najpoznatije jelo zove se poronkaristys. Radi se o narezanim komadima mesa, obično govedine, koji se jedu uz pire i luk.
Francuska
Majstori kuvanja posebno se ponose jelom pot au feu. Poslužuje se kao glavno jelo, a jednostavno rečeno - radi se o govedini kombinovanoj s povrćem.
Nemačka
Kod Nemaca reč je o govedini mariniranoj 3–4 dana. Uz nju ide povrće i razni začini, a oni koji su ovo probali kunu se kako je jelo divno. Ime ovog specijaliteta glasi - Sauerbraten.
Izvor: Punkufer
Foto: freedigitalphotos.net/by akeeris
Pročitajte još
Četiri kore, čokolada, puding i maline: Recept za Baron tortu koju je Čkalja obožavao
Recept za Baron tortu
28/03/2024
Saznajte višeDivlja čaga, moćno oružje iz Sibira koje čuva vaše zdravlje
Ekstrakt divlje čage je moćni preparat iz Sibira
26/03/2024
Saznajte višeOvako se hranio genije: Nikola Tesla imao je veoma strog režim, a jedan obrok nikada nije preskakao
Ishrana Nikole Tesle bila je specifična
26/03/2024
Saznajte višeLilly Drogerie uručile donaciju Ženskom centru Milica
Lilly Drogerie uručile donaciju Ženskom centru Milica
25/03/2024
Saznajte višeOvako se sin uči da postane džentlmen i šmeker: Đoković uveo strogo pravilo Stefanu
Pravilo Novaka Đokovića za sina Stefana
23/03/2024
Saznajte višeLepa Brena ima 63 godine i liniju na kojoj joj žene zavide: Tajna je u načinu kuvanja
Saveti Lepe Brene za idealnu težinu
23/03/2024
Saznajte više
Komentari (0)