Ukoliko se nađete u nekoj od ovih zemalja evo šta obavezno treba da probate.
Austrija
Bečka šnicla popularna je svuda, ali ona je najprepoznatljivije jelo u Austriji. Poslužuje se kao glavno jelo, a ako je naručite negde u Beču, budite uvereni da će biti veća od tanjira i biti poslužena s brdom prženih krompirića.
Belgija
Moules–frites naziv je najpopularnijeg belgijskog jela, a verovali ili ne ono se sastoji od dagnji i zaštitnog znaka belgijske kuhinje - pomfrita. Ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija!
Bugarska
Ovo predelo popularno je i kod nas, ali korene vuče iz Bugarske. Reč je naravno, o šopskoj salati. Paradajz, paprika, krastavci, luk, sir - neki su od glavnih njenih sastojaka.
Kipar
Na otoku podeljenom između Grčke i Turske, najpopularnija je hrana halloumi s lubenicom. S obzirom da se pitate šta je uopšte halloumi, recimo kako je reč o posebnom kiparskom siru. Jelo služi kao užina, dok čekate glavni obrok.
Češka
Dobro su poznate i knedličke, ali najpoznatija je svičkova. Reč je o govedini koja se marinira minimalno 24 sata, a poslužuje se naravno, kao glavno jelo. Ako je naručite u Pragu, nećete pogrešiti.
Danska
Frikadeller je ime najpoznatijeg danskog jela. Reč je o mesnim, najčešće svinjskim ćufticama, koje se serviraju uz paradajz, kupus i pirinač.
Estonija
Nacionalno estonsko jelo zove se rosolje, a reč je o kombinaciji rotkvica i krompira. Služi se naravno kao prilog jer je to salata, a u nju se još mogu dodati jaja ili jabuke.
Finska
Teško je ovo napisati a kamoli izgovoriti, finsko najpoznatije jelo zove se poronkaristys. Radi se o narezanim komadima mesa, obično govedine, koji se jedu uz pire i luk.
Francuska
Majstori kuvanja posebno se ponose jelom pot au feu. Poslužuje se kao glavno jelo, a jednostavno rečeno - radi se o govedini kombinovanoj s povrćem.
Nemačka
Kod Nemaca reč je o govedini mariniranoj 3–4 dana. Uz nju ide povrće i razni začini, a oni koji su ovo probali kunu se kako je jelo divno. Ime ovog specijaliteta glasi - Sauerbraten.
Izvor: Punkufer
Foto: freedigitalphotos.net/by akeeris
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)