Deset pravila za zdravo sunčanje

Deset pravila za zdravo sunčanje

Autor: | 11/07/2015

0

Ne izlazite na sunce pre nego što pročitate ovih deset pravila za zdravo sunčanje.

1. Izbegavaj izlaganje suncu između 11 i 15 sati kada je UV zračenje najintenzivnije. Nosi naočare za sunce i ne zaboravi šešir.

2. Nanesi zaštitne proizvode 15-30 minuta pre izlaganja suncu, kako bi tvoja koža bila spremna i pravilno zaštićena

3. Jako je važno naneti odgovarajuću količinu proizvoda sa zaštitnim faktorom: mera od šest kafenih kašika dovoljna je za telo odrasle osobe prosečnog stasa.

4. Osetljivi delovi tela, kao što su područje oko očiju, nos, uši, vrat, dekolte, ruke, ali i kolena i gornji deo stopala tamne jače i brže i potrebna im je dodatna zaštita.

5. Tamni postepeno! Tokom prvih dana sunčanja upotrebljavaj viši zaštitni faktor i ne zadržavaj se dugo na suncu. Nakon nekog vremena produži svoj boravak na suncu i upotrebljavaj niži zaštitni faktor.

6. Ne zaboravi da naneseš zaštitne kreme na teško dostupna mesta - između ramena i iza kolena.

7. Ponovno nanesi zaštitu svaka 2-3 sata jer sunce oštećuje njene molekule.

8. Zapamti da voda, pesak i sneg reflektuju sunčeve zrake i povećavaju rizik od opekotina. Čak 90% UV zračenja prodire kroz oblake, a 50 posto zračenja može dopreti do tebe iako si u hladu.

9. Nemoj prestati da koristiš zaštitne kreme. Ako već imaš podlogu, tj. ako si već potamnela, to ne znači da te ta boja štiti od opekotina.

10. Ne zaboravi da osetljiva dečja koža zahteva posebnu zaštitu. Štaviše, deca do tri godine starosti ne bi smela biti izložena direktnom suncu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin

Najnovije vesti