"Bog u svakom kamenu" - novi roman autorke Kamile Šamsi od danas i u srpskim knjižarama

"Bog u svakom kamenu" - novi roman autorke Kamile Šamsi od danas i u srpskim knjižarama

Autor: | 15/07/2015

0


Ime Pakistanke Kamile Šamsi, koja piše na engleskom jeziku, nije nepoznato srpskih čitaocima jer je njen roman "Spaljene senke" bio zapažen i kod nas, a sada je "Laguna" objavila njeno novo delo "Bog u svakom kamenu".

Kako je naveo izdavač, to je "snažna priča o prijateljstvu, nepravdi, ljubavi i izdaji, neodoljiva knjiiga koja nosi čitaoca u pala i osvojena carstava, podsećajući da svi imamo svoje mesto u haosu istorije i da ono što je izgubljeno ne mora biti zaboravljeno".

Priča počinje tokom jula 1914. a glavna junakinja mlada Engleskinja Vivijan Spenser bavi se arheološkim iskopavanjima u planinama nekadašnje Persije, okružena smokvama i čempresima. Uskoro će otkriti Zevsov hram, ali i poziv na avanturu i prvi ljubavni zanos.

Hiljadama kilometara odatle Kajum Gul, dvadesetogodišnji Patan, uči o bratstvu i lojalnosti u Britanskoj indijskoj vojsci a godinu dana docnije se vraća u zavičaj pošto je izgubio oko na Ipru. Dok Viv bude pratila tajanstveni trag svog voljenog, u vozu za Pešavar srešće Kajuma. Petnaest godina kasnije, u Ulici pripovedača, u jeku svirepih borbi za slobodu, kada ih drevni artefakt i tajanstvena žena zelenih očiju ponovo spoje, setiće se susreta iz voza.

- Divno podsećanje na prošlost, potresna priča o ljubavi i izdaji, velikodušnosti i svireposti, nadi i nepravdi i mnoštvo slikovitih likova iz ovog romana koje nećete zaboraviti svakako potvrđuju visoko mesto Kamile Šamsi u britanskoj književnosti - ocenio je kritičar londonskog lista "Tajms".

- Retko koji pisac može da prenese čitaoce na neko drugo mesto i u neko drugo vreme za samo nekoliko stranica. Svojim upečatljivim stilom Kamila Šamsi postiže upravo to - konstaovao je britanski "Independent on Sunday".

- Strastveni junaci, individualisti, koje istorija spaja i menja kao akvarel nijanse - glasila je ocena dnevnog izdanja "Indipendenta".

Kamila Šamsi rođena je 1973. u Karačiju. Studirala je i predavala u SAD, a dva prethodna romana "Kartografija“ i "Razbijeni stihovi“, osvojila su nagrade Pakistanske akademije kjniževnosti. Piše za britanski dnevnik "Gardijan" i često nastupa na radiju BBC.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Getty Images hellomagazin
Tagovi: kultura

Najnovije vesti