Urfa - grad proroka Avrama i Zehre - turske male neveste

Urfa - grad proroka Avrama i Zehre - turske male neveste

Autor: | 15/07/2015

0


Emitovanje turskih serija na našim televizijskim programima navelo je publiku na prostoru čitavog Balkana da na jedan drugačiji način doživi Tursku, koja je dotad posmatrana kroz prizmu luksuznih letovališta i modernog Istanbula.

Želja da se turska "Mala nevesta" snimi u autentičnom ambijentu, navela je producente da glumačku ekipu serije "Zehra" presele u Jugoistočnu Anadoliju. Turski grad Šanlijurfa, ili kako ga njegovo mešovito stanovništvo - Kurdi, Arapi i Turci, kraće zovu Urfa, centar je istoimenog vilajeta (provincije) u ovoj azijskoj državi.

Ovaj drevni grad nalazi se u brdovitoj unutrašnjosti Jugoistočne Anadolije, na samo 50 kilometara od granice sa Sirijom. Leži na visoravni od oko 500 metara, sa koje se pruža jedinstven pogled na reku Eufrat. U gradu i prigradskim naseljima danas živi nešto više od pola miliona stanovnika. Grad je još za vreme helenizma osnovao Seleuk I Nikator i nazvao ga Edesa. Urfa se prvi put spominje u zapisima iz 4. veka pre nove ere, ali u okolini grada postoje mnogobrojni tragovi ljudskih staništa koji sežu u daleku prošlost.

Konzervativan, ovaj kurdski grad na jugoistoku zemlje, sušta je suprotnost metropolama na zapadu - prvenstveno modernom Istanbulu.

Sela na putu do Urfe su tipično bliskoistočna - arhitektura, kuće od blata, vrste koza i ovaca koje se uzgajaju, uglavnom nisu tipična za Tursku, što ne čudi jer u Urfi 90% stanovništa čine Kurdi, ostalo uglavnom Arapi, a Turaka skoro da nema.

Grad karakterišu zgrade i kuće sazidane od kamena žute boje, "zamršene" ulice, gust saobraćaj - brojni automobili i motocikli, male zanatske radnje, uglavnom juvelirnice, zatim ugostiteljski objekti u kojima se sprema čuveni kebab, te pravi istočnjački bazari na kojima dominiraju raznobojne ešarpe i crveni feferoni koji su zaštitni znak ovog grada. Kuhinja u Urfi je tipična za istočnu Tursku - osnovu čine hleb i jagnjeće meso, kebabi na hiljadu načina, a od povrća su najviše zastupljeni patlidžan, paradajz i crvena paprika.

Urfa je velik, ali prilično zatvoren, veoma religiozan, grad. Ljudi u ovom delu Turske nisu okrenuti biznisu, a ni obrazovanju. Uprkos tome što je "Haran", čuveni univerzitet, duge istorije i tradicije sa brojnim visokoškolskim jedinicama i velikim mogućnostima za sticanje znanja, stanovništvo ne koristi dovoljno ove pogodnosti, a tek u poslednje dve decenije, kada su uvedeni brojni tehnički i drugi naučni smerovi, situacija se za nijansu promenila. Ipak, za studiranje se odlučuju samo deca koja potiči iz imućnijih porodica ili onih sa manjim brojem članova, dok iz porodica u kojima ima više mališana (ponekad čak 8 do 10) na studije šalju samo najstarije ili najtalentovanije, obično, muško dete.

Osim feferona, Urfa je čuvena i kao mesto rođenja proroka Abrahama (Avrama) i danas predstavlja važan verski centar. Prema Bibliji, Abraham je praotac naroda, što i govori njegovo ime na hebrejskom jeziku. Zbog toga je Urfa važno mesto hodočašća, i mada turista  u ovom gradu nema mnogo, hodočasnici dolaze u velikom broju iz različitih delova Azije. Oni posete pećinu u kojoj se Abraham rodio, prespavaju u gostinskim sobama u džamiji i vraćaju se nazad. Što se tiče stanovnika Urfe oni veoma retko putuju. Većina njih nikada nije bila u zapadnim delovima svoje zemlje. Upravo zbog toga se čude i negoduju što stranci dolaze u njihov grad.
Slična situacija dogodila se i kada je najavljeno snimanje serije "Zehra". Stanovnici Urfe bili su zatečeni vešću da će neko o njihovom gradu govoriti na način koji im se ne dopada i izrazili su nezadovoljstvo zbog snimanja ovakve serije.

- Nakon što su moji prijatelji iz Istanbula i Ankare pogledali prve epizode serije, zvali su me telefonom i postavljali pitanja o tome da li stvarno devojčice u našem gradu udajemo na silu, da li im ugovaramo brakove, da li naše žene i kćerke trpe zlostavljanje i maltretiranje kao što trpi Zehra u seriji... Bezbroj ciničnih pitanja. Cela zemlja nam se sada podsmeva. Ova serija će narušiti imidž našeg grada. Veoma je ružan način na koji nas moćnici iz Istanbula predstavljaju, i ismevajući nas zarađuju novac. Nažalost, mi u istočnim i jugoistočnim provincijama Turske nikada se nećemo otarasiti etiketa koje su nam u prošlosti 'zalepljene'. Takve stvari se više ne događaju. Uznemiren sam zbog snimanja i emitovanja ove serije - samo su neke od izjava ogorčenih meštana Urfe zbog snimanja jedne od najgledanijih turskih serija.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Thinkstock
Tagovi: putovanja turska