Paradajz - sočan i moćan

Paradajz - sočan i moćan

Autor: | 15/07/2015

0


Kad dođu leto i prvi topli dani, jedan od najboljih saveznika svih domaćica postane paradajz. Iako ova biljka vodi poreklo iz Srednje i Južne Amerike, vekovima je jedan od zaštitnih znakova mediteranske kuhinje, a nezaobilazan je i na trpezama u našoj zemlji. Tako se tokom leta salata od paradajza jede kao prilog uz gotovo svaki obrok jer se odlično slaže sa svim vrstama mesa, krompirom ili pirinčem.
Ovo povrće izuzetne nutritivne vrednosti prvi put je došlo na tlo Evrope u 15. veku, a prvo se uzgajao samo u Španiji i Portugaliji. Danas se proizvodi u gotovo svim evropskim zemljama, a kod nas u ponudi su brojne vrste, poznate kao goveđe srce, kruškasti paradajz, paradajz bez semenki, sitan paradajz u grozdu, žuti i zeleni paradajz, jabučar i mnogi drugi.
Paradajz je bogat belančevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum i fosfor. Bogat je i luteinom, mineralnim solima, kofeinskom, hlorogenskom i ferulinskom kiselinom i drugim mnogobrojnim korisnim sastojcima.
Crvena boja ove biljke potiče od likopena koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Zahvaljujući tome je odličan borac protiv slobodnih radikala i tako štiti kožu. Zato je za vreme sunčanja poželjno jesti što više paradajza.
Posebno se preporučuje muškarcima jer je dokazano da je delotvoran i u prevenciji tumora prostate. Likopen je veoma koristan antioksidans i za sve astmatičare, pa se zato suplementi sa likopenom uključuju u terapiju svih ljudi koji su oboleli od te plućne bolesti. Potrebno je naglasiti da je koncentracija likopena veća u kuvanom nego u svežem paradajzu, tako da je veoma korisno ovu biljku jesti i kada se termički obradi.
Mnoga naučna istraživanja pokazala su da paradajz deluje i protiv bolesti usta, zuba i ždrela, bronhitisa, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata. Na tom spisku nalaze se i bolesti kao što su katarakta, migrena, osteoporoza, povišeni holesterol, poremećeni krvni pritisak, neplodnost, sinuzitis, uganuća, hipertireoza. Pokazao je delotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja.
Pošto je reč o niskokaloričnoj namirnici odličan je i kao sastavni deo jelovnika svih osoba koje žele da se oslobode viška kilograma, a osim što će istopiti vaše masti prijaće i vašem imunom sistemu. Jer, paradajz sadrži mnogo lekovitih materija zahvaljujući kojima i ima antioksidansno i antiseptično dejstvo, dobar je čistač organizma i diuretik.
Posebno bi trebalo naglasiti pozitivan efekat paradajza na zdravlje srca, jer ova biljka sadrži veliki procenat kalijuma, zbog čega je odlična za cirkulaciju, ali i smanjenje holestrola.
Zanimljivo je da biljka paradajz zapravo spada u voće, ali pošto nije slatkog ukusa u kulinarstvu se smatra povrćem. Ova izuzetno nutritivn biljka spada u porodicu "Solanaceae", a njoj srodne biljke su i plavi patlidžan, krompir, paprika, ali i duvan.

ČERI PARADAJZ

Čeri paradajz ili u prevodu trešnjin paradajz dobio je ime zbog toga što ima male plodove koji su slični plodovima trešnje. Na našem tržištu pojavio se pre petnaestak godina kada se uvozio iz mediteranskih zemalja, dok se danas uzgaja i na našim prostorima, a kako može da se zasadi i u saksijama postoje mnoga domaćinstva koja se odlučuju na njegovu proizvodnju za sopstvene potrebe. Ova vrsta paradajza je posebno zdrava jer uspeva i bez upotrebe pesticida, a postoje različite vrste koje mogu biti crvene, roze, žute, narandžaste, čak i zelene.

POZNATE DAME VOLE PARADAJZ
Paradajz je biljka koja veoma doprinosi zdravlju i lepoti kože pa tako mnoge holivudske zvezde ističu da je ona svakodnevno na njihovom meniju. Među njima su i Džesika Alba, Dženifer Aniston i Šakira.
Zahvaljujući vitaminu C koji paradajz sadrži u visokom procentu odličan je antioksidans. Istovremeno podstiče proizvodnju kolagena u koži, proteina neophodnog za formiranje vezivnog tkiva. Vitamini B kompleksa, koje takođe sadrži, odlični su u ishrani ćelija u organizmu, dok provitamin A i likopen doprinose zaštiti kože od sunčevog zračenja.

SOK OD PARADAJZA
Sok od paradajza predstavlja najhranljiviji prirodni sok, pa je zato poznat i pod nazivom prirodni eliksir. Ovaj lekoviti napitak odličan je u regulisanju metabolizma, jačanju imuniteta, dobar je za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a popravlja i krvnu sliku. Reguliše rad jetre i žuči, a u vrelim letnjim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam. Zbog toga sok od paradajza trebalo bi da koristite i kada ste premoreni.
Odličan je saveznik i u borbi protiv anemije, a osim toga, umanjuje slepljivanje trombocita, sprećava infarkt srca i snižava krvni pritisak.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Guliver / Thinkstock
Tagovi: paradajz zdravlje

Najnovije vesti