Ove namirnice su savršene za visoke temperature

Ove namirnice su savršene za visoke temperature

Autor: | 19/07/2015

0


Priroda se pobrinula da nam u svako godišnje doba omogući namirnice koje odgovaraju potrebama čoveka.
Lagana i sezonska ishrana učiniće mnogo za vaš organizam: od povećanja koncentracije pa do smanjenja konfekcijskog broja. Niz je dobrih razloga zašto biste letnju prehranu trebali da bazirate na namirnicama koje su prepune vitamina, minerala, antioksidansa....

1. Kukuruz
Slatki kuvani ili pečeni kukuruz mnogima je jedna od omiljenih letnih poslastica. Uz to je bogat sa dva važna antioksidansa - luteinom i zeaksantinom koji na oči deluju kao prirodna zaštita od jakog sunca jer filtriraju neke od štetnih UV zraka.

2. Trešnje
Voće od kojeg ćete imati brojne korisiti za svoj organizam. Osim što u sebi imaju melatonin koji je zadužen za bolji san, pomoći će vam i u održavanju telesne težine. Antocijanini kojima su trešnje bogate pomažu u trošenju nakupljenih masnoća.

3. Paradajiz

Lista razloga zbog kojih biste paradajiz leti trebalo svakodnevno da konzumirate je dugačka: pun je vitamina C, usporava starenje i smanjuje nivo holesterola. Pun je beta karotena, vitamina važnog za oči, a takođe reguliše probavu i utiče na stanje kože, odnosno njeno pomlađivanje.

4. Lubenice
Dovoljan unos tečnosti posebno je važno leti, a ukoliko želite nešto drugo osim vode - lubenica je najbolji izbor. Ovo slatko, ukusno i zdravo voće sadrži čak 92 posto vode što ga čini jednom od najmanje kaloričnih namirnica.

5. Maline
Bogata raznim antioksidansima, malina je odličan izvor vlakana koji pomožu u regulaciji te pravilnoj funkciji creva, a i u mršavljenju. Takođe je izvrstan izvor vitamina C te brojnih drugih vitamina i minerala.

6. Borovnice
Ovo voće je posebna poslastica za organizam i najbolje bi bilo kada biste mogli da ih konzumirate sa izvora. Siromašne kalorijama, a bogate nutrijentima. Snižavaju holesterol, umanjuju rizik od raka, bogate su kalcijumom i kalijumom, a novija istraživanja su pokazala kako antioksidansi u njima mogu pomoći kod upala mišića.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP hellomagazin

Najnovije vesti