Kaek - privatni grad vredan 100 milijardi

Kaek - privatni grad vredan 100 milijardi

Autor: | 26/07/2015

0



Saudijski grad King Abdulah Ekonomik Siti, ili skraćeno Kaek, koji je u privatnom vlasništvu i nalazi se na obali Crvenog mora, jedini se u svetu kotira na berzi.

Kada bude dovršena njegova gradnja, grad će na Saudijskoj berzi vredeti 92 milijarde evra (100 milijardi dolara), piše francuski list "Figaro", prenosi Tanjug.

Saudijska vlada je za podizanje tog privatnog grada u pustinji potpisala sa kompanijom za nekretnine iz Dubaija "Emar propertiz" (Emaar Properties) sporazum o partnerstvu, a izgradnja je započeta 2006. tokom vladavine kralja Abdulaha, koji je preminuo u januaru 2015.

Teritorija grada je podeljena na više zona, na stambenu i industrijsku zonu, luku i marinu. Do sada je završeno 15 odsto građevina i u upotrebu pušteno 90 kilometara puteva.

Grad površine 180 kvadratnih kilometara, za sada ima 4.000 stanovnika, a očekuje se da će do 2035. u njemu živeti dva miliona ljudi. Planirano je da postane jedna od strateških svetskih luka na obali Crvenog mora.

Građani i kompanije u Kaeku oslobođeni su plaćanja poreza na stanove i zemljište, a u obavezi su da plaćaju samo komunalne usluge, i to privatnim agencijama.

Grad nema lokalnu vlast ni gradonačenika, već njime upravlja generalni direktor kompanije "Emar propertiz" Fad el Rašid.

- Smatram da je upravljanje gradom operativni, a ne politički zadatak. Nepolitička ličnost koja upravlja gradom daleko je korisnija - smatra El Rašid.

Grad Kralja Abdulaha je jedini u svetu koji se kotira na berzi, ali ne i jedini u kome sve usluge obavljaju privatna preduzeća.

Lavasi, grad udaljen oko 100 kilometara od Bombaja u Indiji, takođe je privatni grad, ali u kome ima više investitora nego stanovnika.

I u SAD će uskoro nići grad u 100 odsto privatnom vlasništvu za 10.000 stanovnika, koji je namenjen zaposlenima u kompaniji Fejsbuku i koji će vredeti oko 184 miliona evra.

Komentari (0)

Loading
, Foto:www.constructionweekonline.com hellomagazin