Rižoto sa bukovačama

Rižoto sa bukovačama

Autor: | 29/07/2015

0

Namirnice:

250 g bukovača

4 kašike maslinovog ulja
1/2 limuna
šaka svežeg peršuna
1 kašičica sušenog origana
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
1 manja šargarepa
1/2 celera
200 g pirinča
100 ml belog vina
500 ml bujona
2 kašike maslaca
50 g indijskog oraha
50 g parmezana
po ukusu so
po ukusu biber

Priprema:

- Bukovače iseći na trakice i pržiti ih na 2 kašike maslinovog ulja. Kada pečurke omekšaju preliti ih sa sokom od pola limuna, seckanim stabljikama peršuna i sušenim origanom. Dinstati nekoliko minuta, posoliti, a zatim gljive pretresti u činiju i ostaviti na stranu.

- U istom tiganju dinstati sitno seckani luk na 2 kašike maslinovog ulja. Kada luk malo omekša dodati gnječeni beli luk i na sitno rendanu šargarepu i celer. Dinstati nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

- Sada dodati pirinač i uz stalno mešanje kratko ga propržiti. Nalite belim vinom i polako uz stalno mešanje kuvajte rižoto. Kada je pirinač "popio" vino postepeno nalivajte bujon uz stalno mešanje. Biće potrebno između 15-20 minuta u zavisnosti od sorte pirinča da se rižoto skuva.

- Kada vidite da je pirinač kuvan, dodajte bukovače, seckani peršunov list, oko 30 g seckanog indijskog oraha i maslac. Sve dobro promešajte da se sjedini.

- Servirajte na tanjir i pospite listićima parmezana i ostatkom indijskog oraha.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti