Puna vitamina i minerala, malina je idealna namirnica za vrele dane. Sadrži čak 85 odsto vode, oko deset odsto šećera - glukozu i fruktozu, pektine, biljna vlakna, organske kiseline - limunsku, jabučnu, salicilnu i mravlju, aromatične materije, flavonoide, kao i alkaloide. Prava je riznica vitamina C i beta-karotina, odnosno provitamina A. Sadrži i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, pa čak i jod.
Zahvaljujući redovnom konzumiranju malina poboljšava se krvna slika, reguliše rad creva i smiruju bolovi u želucu, a zaustavlja i povraćanje. Iako zvuči neverovatno, pomaže i trežnjenju!
Osim svežih ili suvih plodova, u lekovite svrhe se koristi i lišće, još bogatije vitaminom C. Od lišća, korena i suvih malina prave se čajevi za upaljeno grlo, jačanje srca, lečenje hemoroida, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, kao i za jačanje organizma.
Sveže maline se jedino ne preporučuju kod težih oboljenja bubrega i gihta.
Pročitajte još
Vaskršnji utorak, najsrećniji dan u godini: Ove četiri stvari danas nikako ne bi trebalo raditi
Vaskršnji utorak je najsrećniji dan u godini
07/05/2024
Saznajte višeIstina je samo jedna: Pesma Đurđevdan nema veze sa ljubavnom pričom, već sa neopisivom tragedijom
Kako je nastala pesma Đurđevdan...
06/05/2024
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)