Kako fotografije hrane sa Instagrama mogu negativno da utiču na apetit?

Kako fotografije hrane sa Instagrama mogu negativno da utiču na apetit?

Autor: | 05/08/2015

0


Izgleda da „instagramisanje“ fotografije na kojoj je prikazan vaš ručak može da izazove posledice koje prevazilaze nervozu u ljudima sa kojima sedite za stolom. Naime, najnovija naučna istraživanja Univerziteta mladih u Brigamu pokazala su da predugo gledanje u slike na kojima je prikazana hrana može negativno da utiče na apetit. A da budemo iskreni, gledajući toliko fotografija na „Instagramu“, da li je zaista moguće da se „ne spotaknemo“ o bar jednu na kojoj se vidi nečije preukusno jelo? Poređenja radi, „hush“ tag #bacon (slanina) trenutno ima 4.381.806 postova, #vegan 15.097.977, dok #lunch (ručak) ima čak 29.843.039 objava.

- Reč je o zasićenju senzora - ističe Rajan Elder, profesor marketinga na Univerzitetu u Brigamu, inače jedan od autora istraživanja, i dodaje:
- Na neki način postajemo „umorni“ od ukusa iako hranu nismo ni okusili... I nekako nastavljamo dalje jer ne želimo da nas taj osećaj i dalje drži.


Istraživanje je sprovedeno na 232 učesnika, koji su posmatrali i ocenjivali fotografije hrane. Polovina je gledala slatkiše, poput torti i kolača, dok je ostatak bio zadužen za slaniše, kao što su pomfrit i perece. Na kraju je svakom od njih podeljen obrok, koji su kasnije morali da ocene. Interesantno je da su svi imali isto mišljenje – hrana koju su jeli dobila je veoma loše kritike.
Prema rezultatima ove studije, nivo sitosti u konkretnom čulnom iskustvu, bilo da je u pitanju slanoća ili slatkoća, može se postići i pukim gledanjem u slike hrane, koja će postati manje poželjna.

- Ukoliko želite da uživate u hrani koju jedete, izbegavajte da je gledate na fotografijama - kaže Džef Larson, takođe jedan od autora projekta i profesor marketinga na pomenutom univerzitetu, i dodaje:
- Čak je i meni bilo muka od tolikog posmatranja slatkiša na slikama.


Ipak, nemojte mnogo da se sekirate – rezultati ovog istraživanja sigurno vas neće sprečiti da odete na unapred ugovorenu večeru u nekom luksuznom restoranu. Kako profesori Elder i Larson ističu, zasićenje koje su osetili učesnici ove studije nije nešto što svakome mora da se dogodi.
- Trebalo bi da pregledate na stotine fotografija da biste osetili tu vrstu sitosti. Ako prelistate dve, tri slike, ne znači da ćete se zasititi te hrane - zaključuju profesori.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: hrana zdravlje