Da li specijalni efekti uništavaju film?

Da li specijalni efekti uništavaju film?

Autor: | 06/08/2015

0
Insert iz filma "Gravitacija"

Savremeni filmovi su prepuni specijalnih efekata, ali da li oni zapravo uništavaju filmove ili ne pitanje je kojim se pozabavio majstor specijalnih efekata Fredi Vong.

On je posebnu pažnju obratio na prigovore gledalaca koji smatraju da današnji efekti, uprkos napretku, zapravo upropašćavaju filmove. Vong pak smatra da je razlog za to veoma jednostavan jer su specijalni efekti loši ukoliko se mogu videti.

Vong dodaje da je najčešće reč o neprimetnim detaljima o kojima gledalac ne razmišlja, kao što su publika na stadionu, sneg ili automobili.

Kao pozitivne primere korištenja specijalnih efekata, Vong ističe ostvarenja "Avengerse" i "Gravity" koja ne deluju očigledno i usiljeno.

- Razmislite, postoji razlog zašto nam u starim filmovima efekti ne smetaju, jer bez obzira na njih to su dobri filmovi. Možda problem današnjih filmova nisu loši efekti nego loši filmovi - kaže on.

Vong podseća i da su oni oduvek bili deo filmske umetnosti i da u stvari predstavljaju alat koji pomaže da se ispriča priča i smatra da kad je rezultat loš, ne treba kriviti alat, jer je u tom slučaju verovatno problem u filmadžiji koji ga nije mudro iskoristio.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Youtube/printscreen hellomagazin
Tagovi: film kultura

Pročitajte još

Najnovije vesti