Manastiri Pomoravlja u žiži interesovanja turista

Manastiri Pomoravlja u žiži interesovanja turista

Autor: | 08/08/2015

0

Manastiri Pomoravlja, Resave i Levča, za koje narodno predanje kaže da su jedan od drugoga udaljeni dan hoda, ovog leta su u žiži povećanog interesovanja turista i ne samo onih koji dolaze kroz "Pokloničke ture", koji su uglavnom jednodnevni izleti.

Turiste privlači istorija i arhitektura, jedinstven stil u graditeljstvu, a za turiste su najzanimljiviji "Manasija" kod Despotovca, "Ravanica" kod Ćuprije, "Kalenić" kod Rekovca, Miljkov, Zlatenac i manastir Tomić kod Svilajnca, Manastir "Sveti Sisoje" kod Paraćina, "Jošanica" kod Jagodine, rekli su Tanjugu turistički radnici ovog kraja.

Uredni su i čisti i spermni za prijem turista, na čelu većine njih su monahinje koje govore više jezika, pre svega u "Manasiji" i "Ravanici". U većini njih, takođe na srpskom i starnim jezicima su ispisana i pravila ponašanja u svetinjama ali i radno vreme za posete, kažu oni.

U Turističkim agencijama raspolažu podatkom da je na obalama Velike Morave, Južne i Zapadne, oko 100 manastira a da je Resava, sa pet manastira u prečniku od oko 20 kilomatra u opštini Svilajnac, "Moravska Sveta Gora".

Najznačajniji su, svakako "Ravanica" čiji je osnivač i ktitor Sveti knez Lazar, čije se mošti nalaze ispored oltara u manastirskoj crkvi "Vaznesenje Gospodnje", i "Manasija", koji je zadužbina despota Stefana Lazarevića sina cara Lazara.

U crkvi "Sveta Trojica" "Manasije", arheolozi se pre nekoliko godina otkrili grob Stefana Lazarevića, ali ono po čemu je manastirska crkva poznata je živopis na 2.000 kvadratnih metara (sačuvana je polovina živopisa) na kojem su prestvaljni "Sveti ratnici", koji su mesto našli i u svim enciklopedija. U ovom manastiru je radila i čuvena "Resavska škola".

"Manasija" je opasana debelim, dobro sačuvanim i obnavljanim, zidinama sa 11 kula.

U "Jošanici" se, po narodnom predanju, car Lazar venčao sa caricom Milicom.

"Miljkov manastir" iz 1.347 godine, po hrisovulji cara Lazara Bukovice je bio metoh Ravanice. U ovom manastiru je radila škola opismenjavana, pa za njega često kažu da je u 18. veku bio i centar pismenosti.

U porti manastira je grob jeremonaha Ambrosije Kurganova, osnivača prve srpsko ruske kinovije. Kurganov je u ovom manastiru našao utočište sa grupom ruskih monaha, prognanika belograjdejaca.

U Okviru svih manastira nalaze se obnovljeni i veoma lepo uređeni konaci, ekomski objekti a neki imaju i velike ekonomije i pčelinjake.

U "Kaleniću" gosti mogu peći ili posmatrati kako monahinje peku Levačku manastirku, naravno i popiti.

Manastire vežu i dobri putevi kroz živopisne predele Pomoravlja i Šumadije, istina sa puno krivina, s obzirom da su svi oni (manastiri), zbog teškog vremena u kome se živelo kada su građani podignuti u tada skrovitim mestima, posebnog reljefa i konfiguracije zemljišta, po šumama i uvalama.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: putovanja turisti

Najnovije vesti